NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » NEVIDLJIVA BORBA – KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE

NEVIDLJIVA BORBA – KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE

 

NEVIDLJIVA BORBA
KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE
 
DRUGO ISKUŠENJE U ČASU SMRTI – OČAJANJE
 
Drugo iskušenje kojim zli duh pokušava da nas slomi na kraju života, jeste strah od množine grehova. Taj strah čoveka ne može mimoići, ali se on ublažuje verom u iskupljenje krsnom smrću Hrista Spasitelja. Pomračujući ovu veru zli duh pojačava taj strah do te mere da čovek gubi svaku nadu na spasenje te pada u očajanje. Zato se unapred spremaj za odbijanje toga napada i još od sada želi da držiš čvršće našu pobednu zastavu – krst Hristov, to jest, da ti u srcu visoko stoji snažna vera u iskupiteljsku moć Gospodnje smrti na krstu.
A kada stvarno budeš stupio na vrata smrti i osetiš napad očajanja, pohitaj pre svega da uveriš sebe da su to napadi zlog duha, a ne obično sećanje na svoje grehe. Istinsko sećanje na greh rađa smernost, skrušenost i srdačnu tugu što smo ožalostili pravednog i svemilostivog Boga: to sećanje rađa i strah, ali ne takav koji gasi nadu na Božju milost, nego naprotiv podgreva nadu na spasenje i progoni osećanje odbačenosti.
Zato ako te sećanje na greh previše muči, baca u očajanje, guši u tebi nadu na spasenje i rađa strah da si odbačen od Boga, znaj da je sve to samo spletkarenje zlog duha. Kad budeš to uvideo, neće ti više biti teško da oživiš u sebi nadu i odagnaš očajanje.
Istinska se nada uzda u milosrđe Božje i stvara uverenje da Bog želi da se spasemo, a ne da poginemo. Ovo uverenje naročito jača osećanjem na bezgraničnu moć krsne smrti Gospoda Spasitelja. Zato je potrebno da se uvek sklanjamo pod senku krsta, a osobito u času smrti.
A evo kako valja da se moliš kad pristupaš dverima smrti: „Gospode, imam mnogo razloga da se bojim da me ne osudiš i odbaciš po pravdi Svojoj za moje grehe, ali imam još veću nadu na beskrajno milosrđe Tvoje u Hristu Isusu, Iskupitelju i Spasitelju našem. Zato molim Tvoju beskrajnu dobrotu poštedi me bednog osuđenog zbog grehova mojih, ali umivenog dragocenom krvlju Sina Tvoga i Boga našega, da Te proslavljam i blagosiljam u vekove. Celog sebe predajem u Tvoje ruke, učini mi po milosti Svojoj. Ti si jedini Gospodar života moga“.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *