NEVIDLJIVA BORBA – KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE

 

NEVIDLJIVA BORBA
KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE
 
O ČETIRI ISKUŠENJA U ČASU SMRTI
PRVO ISKUŠENJE – GUBLJENJE VERE – NAČIN BORBE S NJIM
 
Četiri osnovna iskušenja kojima je čovek izložen času smrti jesu: 1) kolebanje u veri, 2) očajanje, 3) sujeta i 4) priviđenja.
Što se prvog iskušenja tiče, to kad ti zli duh počne ubacivati neverničke misli ili govoriti protiv vere, ne ulazi s njim u prepirku, nego sam utvrdi u sebi veru i reci mu sa svetim gnevom: „Odlazi dalje od mene, oče laži. Nisam raspoložen da te slušam, jer sam od sve duše uvek verovao i verujem u sve u što veruje sveta Crkva i to mi je dovoljno.“ I nipošto ne dopuštaj da se u tebi roje neverničke misli, nego ostani čvrsto u veri kao što preporučuje Sveto Pismo kad kaže: Ako se podigne na te gnjev onoga koji vlada, ne ostavljaj mjesta svojega (Knj. Propov. 10,4). Znaj da je tu u pitanju samo zamka zlog duha koji pokušava da te zbuni na poslednjem času. Ako nisi u mogućnosti da stojiš u veri čvrsto umom, onda stoj hrabro voljom i osećanjem i ne dozvoljavaj im da se povedu za uticajem zlog duha, ma njegovo nagovaranje bilo prikriveno i izrekama iz Svetog Pisma. Jer ma šta on navodio iz Svetog Pisma to ti sve, zbog njegovog krivog tumačenja i izvrtanja istine reči Božjih, služi samo za propast.
Ako ti zli duh postavi pitanje kako o nečemu uči Crkva, ne odgovaraj mu i ne obraćaj pažnju na njegove reči, nego znajući da je on samo laž i samo lukavstvo i da je otpočeo govoriti s tobom da bi te uhvatio za reč, povuci se u svoje verujuće srce. Uostalom, ako osećaš da si snažan u veri i silan u mislima i želiš da postidiš neprijatelja, odgovori mu da sveta Crkva veruje u ono što je samo istina. Ako te on opet upita koja je to istina, reci mu: „Da te je Gospod Hristos krstom porazio i da je srušio tvoju vlast.“ I zatim se svojim umom priljubi razmišljanju o raspetom za nas Gospodu i pomoli Mu se: „Bože moj, Tvorče i Izbavitelju, pohitaj mi u pomoć i ne dozvoli da se ma i najmanje pokolebam u istini svete vere Tvoje, nego mi daj, kao što sam se po dobroti Tvojoj i rodio u ovoj istini, tako da u njoj ostanem do kraja života u slavu Tvoga imena“.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *