NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » NEVIDLJIVA BORBA – KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE

NEVIDLJIVA BORBA – KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE

 

NEVIDLJIVA BORBA
KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE
 
O SPREMANJU ZA BORBU SA 3LIM DUSIMA U ČASU SMRTI
 
Premda je sav naš život na zemlji neprekidna borba i premda je moramo voditi do samoga kraja, glavna i odlučna bitka očekuje nas tek u času smrti. Ko u tom momentu podlegne, taj više ne ustaje. Tome se ne treba čuditi. Ako se zli duh usuđivao da pristupi bezgrešnom Gospodu poslednjih Njegovih dana na zemlji – što je Gospod Sam posvedočio govoreći: Ide knez ovoga svijeta i u meni nema ništa (Jov. 14,38), šta ga može zadržati od napada na nas grešne na kraju našeg života. I sv. Vasilije Veliki u tumačenju drugog stiha sedmog psalma koji glasi: Da mi neprijatelj ne iščupa duše kao lav. Čupa, a nema ko da izbavi, govori da borci koji su se celog života neumorno borili sa zlim dusima, izbegli njihove zamke i održali se protiv njihovih napada, podvrgavaju se na kraju života smotri kneza ovoga sveta, da se vidi da li u njima ima čega grešnog. Oni kod kojih se nađe rana, mrlja ili trag greha, ostaju u vlasti zlog duha, a kod kojih se ne nađe ništa takvo, prolaze kraj njega slobodno i nalaze mir u Hristu.
Kad tako stoji stvar, onda treba to imati u vidu i spremati se unapred za borbu u smrtnom času da bi se uspešno prebrodio. Ceo život treba da služi kao priprema za to. Za taj čas ćeš biti spreman ako se u toku celog života budeš hrabro borio s neprijateljima svoga spasenja. Kad se u toku života naučiš da pobeđuješ zle duhove, lako ćeš u času smrti steći venac pobede. Zato češće pomišljaj na čas smrti i na sve što će ti se u taj čas dogoditi. Ako me poslušaš, taj te čas neće zateći nespremnog, neće te uplašiti, ili te bar neće mnogo uplašiti, te će tvoja duša neoslabljena strahom, biti jača u toj poslednjoj odsudnoj bitci.
Svetski ljudi nerado misle na smrt da ne bi zagorčali slast ovoga života. Kod njih sve više jača privezanost za dobra ovoga sveta, pošto nema prepreke koja bi je zaustavila. Zato kad dođe vreme da se rastaju sa životom i sa svima voljenim stvarima, strašno se uznemiruju, muče i plaše.
Da bi sećanje na smrt bilo od koristi potrebno je da zamisliš sebe u smrtnim mukama i da predstaviš sebi iskušenja koja te mogu napasti, kao i da mobilišeš sve misli i osećanja koji bi te napade odbila.
U čemu se sastoje ti napadi izloženo je u idućim poglavljima da bi se za života misaono vežbao i pripremao za borbu i prihvatio je spreman u času smrti.
Ta će se borba odigrati samo jednom a neće mimoići nikoga. Neophodno je da se čovek za nju pripremi kako ne bi činio pogreške i pretrpeo gubitak koji se više ne može nadoknaditi.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *