NEVIDLJIVA BORBA – KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE

 

NEVIDLJIVA BORBA
KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE
 
O BLAGODARENJU BOGU
 
Svako dobro koje imamo i svako dobro koje činimo Božje je i od Boga je. Zato valja zahvaljivati Bogu za sve: za svako dobro koje dobijamo iz Njegove darežljive ruke, bilo ono javno ili tajno, za svako dobro delo, za svaki dobri podvig i za svaku pobedu nad neprijateljem našeg spasenja, kao što Apostol i savetuje: Na svačemu zahvaljujte; jer je ovo volja Božija u Hristu Isusu od vas (I Sol. 5,18).
Postaraj se da raspaljuješ u sebi osećanje zahvalnosti prema Bogu od trenutka kad se izjutra probudiš, pa preko celoga dana, i uveče sklopi oči s rečima zahvalnosti na ustima što si obasut Božjim darovima, od kojih je jedan i san.
Tvoja zahvaljivanja nisu Bogu potrebna, ali su tebi Njegovi darovi neophodni.
„Najbolje sredstvo da se očuva dobrotvorstvo dobrotvora, veli sv. Zlatoust, jeste sećanje na dobro koje nam je učinjeno i neprekidna zahvalnost“. I sv. Isak piše: „Zahvalnost onoga koji prima, pobuđuje onoga koji daje i na veće darove od ranijih. Ko nije zahvalan na malom, toga će u većem nada obmanuti. Dar se ne udvostručava samo kada nema blagodarnosti“. Sv. Vasilije Veliki dodaje ovome i izvesno zastrašivanje, govoreći: „Pošto ne zahvaljujemo za dobra koja nam Bog daje, uskratiće nam se dobro koje imamo da bismo se osvestili. Kao što oči ne mogu da vide predmet koji je isuviše blizu, nego je za to potrebna izvesna udaljenost, tako i nezahvalne duše obično počinju uviđati vrednost onoga što su imale tek kada ga izgube. Dok su se koristili darovima nisu osećali blagodarnost prema Darodavcu, a po gubitku hvale ono što su izgubili“.
Kako ćeš rasplamsati u sebi osećanje zahvalnosti prema Bogu i kako ćeš ga stalno podržavati?
Razmisli o svim dobročinstvima Božjim prema ljudskom rodu i prema tebi samom i češće zaustavljaj svoju misao na njima. Ako u tebi živi srce, nećeš moći da ne uzneseš Bogu pesmu zahvalnosti. Uglede za te pesme naći ćeš u molitvama i spisima svetitelja. Ponavljaj ih češće mišlju i rečju, i to ne samo svakoga dana nego mnogo puta u toku dana, i u tebi će oživeti osećanje blagodarnosti prema Bogu.
U ljudskom se društvu nezahvalnost naziva crnom. Kojom ćemo rečju nazvati nezahvalnost prema Bogu? A Bogu ne možeš ničim drugim dostojno pokazati blagodarnost, osim potpunom gotovošću da sve svoje – i samoga sebe prineseš na žrtvu Njemu.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *