NEVIDLJIVA BORBA – KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE

 

NEVIDLJIVA BORBA
KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE
 
KAKO TREBA PRIMATI SVETU TAJNU PRIČEŠĆA
 
Da bismo dostigli cilj s kojim pristupamo ovoj božanskoj tajni, treba da imamo izvesna naročita raspoloženja, da preduzimamo izvesna naročita dela i naročite mere i to neke pre, neke za vreme, a neke posle pričešća.
Pre pričešća treba kroz tajnu pokajanja i ispovesti očistiti sebe od svake prljavštine greha i ispuniti ono što na ispovesti naredi duhovni otac. Tome valja dodati i čvrstu i svesrdnu rešenost da ćemo ubuduće svom dušom, svom snagom i svom mišlju služiti samo Gospodu Hristu i činiti samo ono što je Njemu ugodno.
Kada zaželiš da primiš ovu tajnu, počni još uoči toga dana, ili još ranije, misliti kako Spasitelj silno želi da Mu primanjem ove tajne daš mesto u svome srcu.
Ta je Spasiteljeva želja toliko velika da je nikakav um ne može potpuno pojmiti. Da bi to ipak koliko toliko shvatio, potrudi se da dublje urežeš u um ove dve misli: prvo, da Bog želi da bude u zajednici sa nama, kao što svedoči sama sveta Premudrost kada govori: Milina mi je sa sinovima ljudskim (Prič. 8,31) i drugo da Bog silno mrzi greh pošto mu on smeta da se sjedini sa nama.
Izjutra, pre svetog pričešća, pređi letimično sve pogreške koje si učinio od prošlog pričešća do sada. Seti se kako si bez straha i sa kakvom zaslepljenošću sve to činio i zastidi se što si svoju pohotu stavljao iznad volje Božje. Ipak, ne dopusti sebi da se izgubiš u tuzi i odbaci od sebe svako očajanje. Eto, dugotrpljivi Gospod, primajući tvoje pokajanje i gotovost da od sada služiš samo Njemu, opet ti dolazi i ulazi u tebe da bi Svojom neizmernom dobrotom ispunio težnju tvoje neblagodarnosti i maloverja. Pristupi Mu sa smirenim osećanjem nedostojnosti, ali i s punom nadom, ljubavlju i predanošću.
Kako i na koji način? Izgonjenjem iz srca svake misli o ma čemu tvarnom i zatvaranjem vrata srca da u njega ne uđe ništa i niko osim Gospoda.
Po pričešću svetim tajnama uđi odmah u unutrašnjost svoga srca i poklonivši se tamo Gospodu s pobožnom smirenošću reci Mu: „Ti vidiš, predobri moj Gospode, kako na svoju propast lako padam u greh i kakvu snagu ima nada mnom strast koja se sa mnom bori i koliko sam nemoćan da se nje oslobodim. Pomozi mi i daj snage mojim nemoćnim naporima. Ili uzmi Sam moje oružje, bori se mesto mene i uništi mog neprijatelja“.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *