NEVIDLJIVA BORBA – KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE

 

NEVIDLJIVA BORBA
KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE
 
O MOLITVI KOJU SAMO ČOVEKOVO SRCE SASTAVLJA
 
Sve do sada govoreno je o molitvama koje su drugi sastavili. Da li na njima treba ostati zauvek? Na to će odgovoriti sama molitva. Ko počne da se moli naučenim molitvama onako kako je propisano, molitva će početi da mu raduje dušu i podsticaće ga da govori i molitve koje samo njegovo srce, imajući u vidu sopstvene potrebe bude sastavljalo te će kadgod se bude molio moliti i svojim molitvama.
Još smo u prošlom poglavlju rekli da ako se za vreme molitve izvesne reči osobito lepe za dušu, valja da se tu zaustaviš i pomoliš i svojim rečima. I ovaj put ti preporučujem to isto. To raspoloženje može doći i prilikom čitanja reči Božje i svetootačkih knjiga, a isto tako i pri razmišljanju o Bogu, o Njegovom veličanstvu, savršenstvu i delima. Ono može doći i prilikom osobito značajnih i krupnih događaja u životu. Ima stvari koje naročito iznenađuju dušu, jako privlače pažnju i podstiču čoveka da se molitveno uzdigne Svevišnjem. U svim tim slučajevima ne oglušuj se o poziv nego prekini za izvesno vreme posao koji u tom momentu radiš i zadovolji molitveno raspoloženje koje je na tebe naišlo.
Ta iznenadna nadiranja znače da je molitva otpočela da prijanja za srce. Jer se to ne javlja u početku molitvenog podviga, nego posle dužeg ili kraćeg vremena i to je već znak uspeha u molitvenom trudu. Ukoliko se ti pozivi budu češće javljali, utoliko će se srce većma puniti molitvenim duhom.
Ponekad se u čoveku rađa samo poziv da moli za nešto, a ponekad samo srce govori svoje molitve bez ikakve teškoće. Zato u tim slučajevima ponekad moraš sastavljati molitvu, a ponekad samo paziti i ne smetati molitvi koja sama izvire iz srca.
Ipak, pazi da te ne sablazni želja da bez unutrašnjeg poziva sam sastavljaš molitve. Ti možeš vrlo lepo složiti reči kojima ćeš se obratiti Bogu, ali to neće biti molitva, nego slaganje reči i misli bez molitvenog duha. Ne čini to. Tu nećeš proći bez sujete i samouverenosti, a one ugušuju pravu molitvu.
Što se tiče molitve koju srce samo po unutrašnjem pozivu govori, a predmet te molitve se tiče tebe lično ili ti je to od potrebe, ta molitva može biti i sastav iz izraza koji su se nakupili od usvojenih i naučenih molitava, a može se sastavljati i pod uticajem Božje blagodati. U ovom slučaju ona je začetak ili klica duhovne molitve o kojoj sam ti ranije spominjao. Kad se budeš počeo udostojavati toga, to znači da prilaziš savršenstvu. Blagodari tada Bogu i otpočni da ideš putem duhovnog života još s većim strahom i trepetom. Ukoliko je čija riznica bogatija utoliko se zavist neprijatelja većma raspaljuje.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *