NEVIDLJIVA BORBA – KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE

 

NEVIDLJIVA BORBA
KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE
 
UZDAJ SE JEDINO U BOGA
 
Iako je u duhovnom životu neophodno ne uzdati se u sebe, to ipak ne znači da moramo očajavati, bežati s bojišta i predavati se neprijatelju. Kad se odrečemo sebe, treba svim srcem osetiti da nemamo u koga da se uzdamo do u Boga i da jedino od Njega možemo očekivati dobro, pomoć i pobedu.
Kao što od sebe ne očekujemo ništa, pošto smo i sami ništa, tako se isto nadamo da će nam Bog darovati svaku pobedu, po svedočanstvu iz psalma: u Njega se pouzda srce moje i On mi pomože (Ps. 28,7).
Da bismo dobili takvu nadu i pomoć biće nam od koristi ovakvo razmišljanje:
a) Svemoćni Bog može učiniti sve što želi, pa može i nama pomoći.
b) Kao Sveznajući i Premudri zna sve najsavršenije, te zna šta je najbolje za spasenje svakog od nas.
v) Kao beskrajno dobar uvek je gotov da nam svakog dana i svakog trenutka s neiskazanom ljubavlju pruži pomoć koja nam je za izvojevanje potpune duhovne pobede potrebna. Treba samo da mu se sa čvrstom nadom obratimo.
Zar bi onaj dobri Pastir koji je tri godine hodio, tražeći zabludelu ovcu, zvao je iz sveg glasa, prolio Svoju krv i dao Svoj život za nju, mogao, kada ovca ide za Njim, kada Mu se s ljubavlju obraća i zove Ga u pomoć, ne obratiti pažnju na nju, ne uzeti je na Svoja božanska pleća, ne doneti je pred horove anđelske i ne prirediti veliku svečanost u čast toga? Kad Bog ne prestaje da traži s velikom brigom i ljubavlju grešnika, kao ona udovica iz Jevanđelja izgubljeni dinar, zar je moguće da će ga ostaviti sada kada kao zabludela ovca vapije i zove svoga Pastira? I ko bi verovao da Bog, Koji po rečima Otkrivenja (3, 20) neprestano kuca na vratima čovekovog srca, želi da uđe unutra, da obeduje s njim i donese mu svoje darove – ko bi verovao da se taj isti Bog sada, kada Mu čovek otvara svoje srce i zove Ga, može oglušiti i ne želeti da u njega uđe?
g) Postoji još jedno sredstvo da se oživi nada u Boga, a to je sećanje na sve slučajeve Božje pomoći koji su zapisani u Sv. Pismu. Ti nam tako mnogobrojni slučajevi jasno kazuju da nikada niko ko se uzda u Boga nije ostao postiđen i bespomoćan. Pogledajte na prošlost, govori premudri Sirah, i vidite: ko je verovao u Gospoda i ostao postiđen?
Naoružaj se tim mislima i hrabro stupaj na bojište, bori se junački i budi uveren da ćeš odneti pobedu. Jer ćeš, zahvaljujući takvim mislima, zadobiti snažnu nadu u Boga, a ona će ti neprestano donositi Božju pomoć i davati snagu da pobediš.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *