NEVIDLJIVA BORBA – KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE

 

NEVIDLJIVA BORBA
KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE
 
KAKO ĆEŠ IZ SPOLJNIH UTISAKA IZVUĆI MORALNE POUKE
 
Kada vidiš stvari koje su lepe i koje su cenjene na zemlji, pomisli da su ništavne kao smeće prema lepotama i dragocenostima nebeskim.
Posmatrajući sunce, pomisli da je duša svetlija i krasnija od njega ako je ispunjena blagodaću, a ako nije – da je mračnija i ružnija od najcrnje tame.
Kad čuješ ptičju pesmu u proleće, pomisli kako se na nebu na sve strane razležu odjeci pesme Aliluja i drugih anđeoskih himni i moli Boga da te udostoji da Mu večno pevaš s nebesnim duhovima o kojima piše u Otkrovenju: I posle ovoga čuh glas veliki naroda mnogoga na nebu gde govori – Aliluja, spasenije i čast i sila Gospodu našemu (19,1).
Kad osetiš da te zanosi nečija lepota, pomisli da se pod tom privlačnošću krije lukava zmija, gotova da te rani i usmrti i reci joj: „Uzaludan ti je trud, prokleta zmijo, jer mi je Gospod pomoćnik“. Potom se obrati Bogu i reci: „Blagosloven si, Bože moj, Koji si mi otkrio skrivenog neprijatelja i ne dade me zubima njegovim da me rastrgne“ (Ps. 124,6). A zatim se skloni kao pod spasonosno utočište pod rane Raspetoga i pomisli koliko je Gospod pretrpeo u najsvetijem telu Svom da bi te izbavio od greha i uselio u tebe mržnju prema strasti. Postoji još jedno sredstvo za borbu protiv zanošenja nečijom telesnom lepotom. Čim se taj zanos pojavi, pomisli kako će izgledati po smrti telo koje te sada očarava.
Kad hodaš, pomišljaj da se tvoj život sve korak po korak bliži grobu. Kad vidiš kako ptice brzo lete i kako reke brzo teku, pomišljaj da još većom brzinom leti tvoj život, hitajući kraju.
Kada se podignu burni vetrovi, kad nebo prekriju oblaci i kada stanu sevati munje i treštati gromovi, seti se strašnog Sudnjeg dana, padni na kolena, pokloni se Gospodu i umoli Ga za pomoć da se pripremiš te da bez stida iziđeš u čas suda pred lice Njegovog strašnog veličanstva.
Čak i kada ti se događaju neprijatnosti, vežbaj svoj um poučnim mislima. Misli na volju Božju koja svim upravlja, uveri sebe da je predobra premudrost i pravedna volja Božja htela, radi tvog dobra i radi tvog spasenja da toliko pretrpiš. Raduj se zbog te ljubavi koju ti ukazuje Bog. Raduj se što ti daje mogućnosti da pokažeš kako se rado i s ljubavlju pokoravaš Njegovoj volji u svemu što Mu je bilo ugodno da ti pošalje i reci od srca: „Evo ispunjava se na meni volja Božja. On je iz ljubavi prema meni hteo da podnesem ovu neprijatnost, žalost, gubitak, nepravednu optužbu. Neka je blagosloveno ime Gospodnje“.
Kad ti dođe na um kakva dobra misao, obrati se Bogu i budući uveren da ti je On poslao, zablagodari Mu na njoj.
Kada čitaš reč Božju, misli da je u svakoj reči prisutan Bog i primaj te reči kao da izlaze iz Njegovih božanskih usta.
Kada u vreme dok sunce blista na nebu, vidiš da nailazi tama i zamračava Njegovu svetlost, pomoli se Bogu da ti ne dopusti pad u najcrnju tamu.
Kada gledaš krst, seti se da je on zastava našeg duhovnog ratovanja, u kome se nalazi svepobedna sila i da ćeš, ako se udaljiš od njega, biti predan u ruke neprijatelja svojih, a ako ostaneš pod njim, da ćeš zadobiti nebo i ući u njega sa slavom.
Ikone svetih neka ti kazuju koliko imaš molitvenika pred Bogom, koji se uvek za tebe mole i koliko boraca koji se s tobom neprestano bore. Oni su se celog života hrabro borili s neprijateljima, pobedili ih i pokazali ti bojište sa koga ćeš njihovom pomoću poći ukrašen pobedničkim vencima večnoj slavi nebeskoj.
Kada vidiš hram, seti se da je tvoja duša takođe hram Božji, kao što je napisano: Jer ste vi crkva Boga živoga (II. Kor. 6,16) i da zato moraš čuvati dušu čistu i neporočnu.
Svaki put kad čuješ dobru vest, seti se arhanđelske blage vesti i pozdrava: Bogorodice Djevo, raduj se! Zablagodari Bogu što je poslao tu blagu vest koja je bila početak našeg spasenja; raduj se zajedno sa Prisnodjevom zbog veličanstva do koga se ona uzdigla svojim najdubljim smirenjem, i pokloni se zajedno s njom i sa arhanđelom Gavrilom Njenom božanskom Sinu. Dobro je da češće u toku dana ponavljaš tu pesmu, a da to činiš po tri puta izjutra, u podne i uveče, postavi sebi za neizmenljivo pravilo.
I ređi ću ti još ukratko: Pazi neprekidno na svoja čula i ne dopuštaj da ono što preko njih primaš, uzbuđuje i hrani tvoje strasti, nego se, naprotiv, koristi njima tako kako te ona ne bi omela u odluci da uvek i u svemu služiš Bogu. Tome, pored ovog što je rečeno ovde, pomaže pravilo koje smo spomenuli u prvim glavama ove knjige: Ne zanositi se ničim i ne mrzeti ništa pre no što se dobro promisli, kako se treba prema nečemu odnositi da bi to bilo saobrazno s voljom Božjom izraženom u Njegovim zapovestima.
Napominjem još i to da ova uputstva o pravilnom korišćenju čula nisu izneta da tako stalno činiš, nego samo da ih znaš i da se njima koristiš kada je to potrebno. Sabravši um u srce, prebivaj u njemu s Gospodom neprekidno i neka ti On bude rukovodilac i pomoćnik u savlađivanju neprijatelja i strasti čas prostim unutrašnjim protivljenjem strastima, čas dobrim delima koja su im suprotna. A nesumnjivo je da je za nevidljivu borbu veoma blagotvorno pokriti kao duhovnim pokrivačem sve materijalno.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *