NEVIDLJIVA BORBA – KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE

 

NEVIDLJIVA BORBA
KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE
 
KAKO NAS STVARI KOJE VIDIMO MOGU PODSTAĆI NA RAZMIŠLJANJE O OVAPLOĆENJU SPASITELJA I O TAJNAMA NJEGOVOG ŽIVOTA, STRADANJA I SMRTI
 
Pokazali smo kako se posmatranjem materijalnog sveta može um podići do sozercanja Boga. Izložićemo kako se još od materijalnog može uzdići božanskom. To se postiže prenošenjem misli od materijalnog na razmišljanje o ovaploćenju Spasitelja i o najsvetijim tajnama Njegovog života, stradanja i smrti.
Kad vidiš ili dodirneš uže, bič, trnje, klince ili što slično, pomisli da je sve to nekada služilo kao oruđe za stradanje tvoga Gospoda.
Kad vidiš sirotinjske kuće ili živiš u njima, seti se pećine i jasala u kojima se On rodio.
Kad vidiš da pada kiša, seti se krvavih kaplji znoja koje su kapale s Njegovog božanskog tela u Getsimanskom vrtu i kvasile zemlju.
Kad vidiš more i čunove na njemu, seti se kako je nekada Bog tvoj hodio po moru i, stojeći u čunu, učio narod.
Neka te kamenje podseti na ono kamenje koje se raspalo u času smrti tvoga Gospoda, i zemlja po kojoj hodaš neka te podseća kako se zemlja potresla kada su se Hristove muke završile.
Neka te sunce podseća na tamu koja ga je obavila u času smrti Isusove; voda – na onu vodu koja je potekla zajedno sa krvlju iz Njegovih božanskih rebara kada Ga je vojnik mrtvog probo na krstu. Kada piješ vino ili koje drugo piće, seti se onog sirćeta i žuči kojima su Ga na krstu napojili.
Kada se oblačiš, seti se da se predvečni Logos obukao u ljudsko telo da bi te odenuo svojim božanstvom. Kada vidiš sebe obučena, pomisli na Hrista Gospoda, Koji je bio obnažen, bičevan i raspet radi tebe.
Ako ti se koji glas učini prijatnim, seti se i tada Spasitelja iz Čijih se usta izliva svaka blagodat i slast, kao što se peva u psalmima: Blagodat teče iz usta Tvojih (45,2) i zbog čije slatke reči narod nije mogao da se odvoji od Njega, kao što svedoči sv. jevanđelist Luka kad kaže: Jer sav narod iđaše za Njim i slušaše Ga (19, 48).
Kad čuješ graju i viku naroda, seti se bezakonog krika Judeja: Uzmi, uzmi, raspni Ga (Jov. 19,15) koji su tada slušale uši Isusove.
Kada vidiš čije lepo lice, seti se da je najljepši između sinova ljudskih (Ps. 45,2), Gospod Hristos, iz ljubavi prema tebi bio na krstu bez obličja i lepote, prezren više nego iko od sinova ljudskih (sr. Is. 53,3).
Uvek kada izbija časovnik, sećaj se one tuge koja je obuzela Gospoda Isusa kada se u Getsimaniji počeo užasavati časa stradanja i smrti, ili pomisli da slušaš udare čekića koji su se čuli prilikom raspinjanja Gospoda.
A kada na tebe ili na koga drugog naiđe stradanje, misli da je svaka naša žalost i stradanje ništa u sravnjenju s mučenjima i ranama koje je Gospod pretrpeo radi našeg spasenja.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *