NEVIDLJIVA BORBA – KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE

 

NEVIDLJIVA BORBA
KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE
 
ŠTA DA SE ČINI AKO VIŠA, RAZUMNA VOLJA BUDE NAIZGLED POTPUNO POBEĐENA NIŽOM VOLJOM I ZLIM DUHOM
 
Ako koji put osetiš tako snažan grehovni napad, da ti se učini da mu nikako ne možeš odoleti i da ti zato nedostaje snage, ni tada ne opuštaj ruke, nego se preni i stoj čvrsto. To je zamka zlog duha da pomišlju o beznadežnosti preseče svaki otpor te da mu se čovek, položivši oružje, preda u ruke bez borbe. Pomisli onda na to lukavstvo neprijatelja i ne odstupaj. Jer sve dokle god se voljom ne opredeliš za strasnu želju stojiš u broju pobednika, premda se tvoje osećanje i priklonilo na stranu strasti. A niko i ništa ne može prinuditi tvoju volju, niti iščupati iz tvojih ruku pobedu i oboriti te, pa ma kakvu silnu i žestoku borbu preduzimao. Bog je našoj slobodnoj volji dao takvu snagu da kad bi sva ljudska osećanja, sav svet i svi demoni ustali protiv nje i uhvatili se s njom u koštac, ne mogu činiti nad njom nasilja; na čovekovoj strani uvek ostaje sloboda zaželeti ili ne zaželeti nešto. Zato volja i odgovara za sve i podleže sudu. Zapamti dobro da ma kako izgledao sebi slab, ne možeš opravdati sebe ako se odlučiš za strasnu želju. To će ti kazati i tvoja savest. Zato budi gotov da se utoliko vatrenije usprotiviš, ukoliko je jači napad, i nikada ne odstupaj od te odluke. U svakom slučaju sećaj se reči jednog od naših glavnokomandujućih: Stojte u vjeri, muški se držite, utvrđujte se (I Kor. 16,13).
Držeći svoju volju nepopustljivom prema grešnim sklonostima i stojeći na strani zahteva više volje, koristi jedno za drugim duhovna oružja. Glavno je od njih molitva. Njom i oduševljavaj sebe govoreći: Gospod je vidjelo moje i spasenje moje: koga da se bojim? Gospod je krijepost života mojega: koga da se strašim? Ako protiv mene vojska u oko stane, neće se uplašiti srce moje; ako se na me rat digne, ja se ni onda neću bojati (Ps. 27,1; 3). Jer se ne uzdam u luk svoj niti će mi mač pomoći. Bogom ćemo se hvaliti svaki dan; i ime Tvoje slavićemo do vijeka (Ps. 44, 6;8). Zastrašivanja se vašega neću bojati, niti ću se zbuniti, Gospoda nad vojskama ću svetiti: i on neka vam je strah. U njega ću se uzdati i on će me osvetiti. Ako ponovo ustanete, ponovo ćete biti pobeđeni: i što budete dokonali, razrušiće Gospod i reč se vaša neće održati (Is. 8,1214).
Oduševljavajući se tako, čini i ti ono što u vidljivom ratu čini vojnik koga pritisne neprijatelj: on se malo povlači nazad da bi izabrao zgodniji položaj i osmotrio kako će najlakše baciti strelu neprijatelju u srce. Sabravši svoje misli unutra i probudivši saznanje i osećanje, ništavila i nemoći da sam učiniš što je potrebno, priteci Bogu koji sve može. Pozovi Ga s toplom nadom i sa suzama u pomoć protiv strasti koja te napada i reci: ustani, pomoći naša, i izbavi nas radi milosti svoje (Ps. 44,26). Budi suparnik, Isuse moj, suparnicima mojim, uzmi oružje i štit i digni se meni u pomoć. Neka se postide i posrame koji traže dušu moju, neka se odbiju natrag i postide koji mi zlo hoće (Ps. 35:1,3 i 4). Vladičice Bogorodice, ne dopusti da pokleknem pred neprijateljem i da me pobedi. Anđele, čuvaru moj, sačuvaj me u senci krila svojih od neprijateljskih strela i mačem svojim porazi ih i odagnaj od mene.
Istraj u tim molitvama i uskoro ćeš videti da ti dolazi pomoć. Pazi na sebe netremice. Zli duh zna silu takvih molitava i žuri se da ih spreči ili razbije besmislenim roptanjem na Boga. Čim to primetiš, pohitaj da se u tebi ponovo uspostavi uverenje da Bog ne kuša nikoga i da svakoga kuša njegova slast, koja ga vuče i mami (Jak. 1, 13;1) Zatim razgledaj svoja ranija dela, osećanja i misli i videćeš da je upravo iz njih proizašla ta unutrašnja bura. Zli duh je nabacio klevete na Boga, a tvoju nehatnost prikrio. Zato moraš verom opravdati u sebi Boga i rasuđivanjem skinuti sa sebe lažljivi demonski pokrov, osloboditi se popuštanja sebi i, ispovedivši skrušeno taj unutrašnji greh, pomoliti se kao što je gore rečeno i to će ti doneti Božju pomoć.
Pošto se pak unutrašnja bura utiša, borba se vodi po opštim pravilima nevidljivog rata o kojima je već govoreno.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *