NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Žitija svetih » NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

LITURGIJA SE SLUŽI SAMO JEDNOM NA ISTOM OLTARU

Kako Gospod čuva nas, sveštenike, od naših vlastitih grešaka, rasejanosti, nepažnje, pa ponekad i od gluposti!
Crkva ima strogi propis: u hramu se na jednom oltaru može služiti samo jedna liturgija tokom dana. Mi u Sretenjskom manastiru veoma volimo noćne službe, kad se monasima pruža prilika da se pomole u osami, ne rasipajući pažnju ni na šta drugo. Mirjana nema na takvim službama, izuzev onih koje mi sami katkad pozivamo.
Jednom sam tokom Velikog posta našao malo vremena da služim noćnu liturgiju Pređeosvećenih darova. I mada se za takvu službu treba spremati tako što se ceo dan strogo posti, tj. gotovo ceo dan se ništa ne jede i ne pije, nekoliko naših starih parohijana zamolilo je da se pričesti baš na toj noćnoj službi.
Ceo dan proveo sam u poslovima u rjazanjskom skitu, te sam se kasno uveče vratio u manastir i krenuo pravo u crkvu. Pošto je na glavnom oltaru liturgija, kao i obično, već služena toga jutra, preostalo mi je da služim na malom pomoćnom oltaru Svetog Jovana Krstitelja, gde se bogosluženja vrše vrlo retko.
Sve je bilo spremno za službu. Četvorica brucoša-bogoslova pevala su na klirosu. Jedno šestoro mojih prijatelja, koji su se te noći okupili da se pričeste, molilo se u malenoj kapeli.
Međutim, od samog početka službe počelo je da se dešava nešto neobično. Obuzeo me je nepodnošljiv nemir. Nisam bio kadar da se saberem: brkao sam vozglase sveštenika, teško sam iz Služebnika čitao odavno mi znane molitve, nimalo ne razumevajući njihov smisao. S horom se događalo gotovo isto: kao da se trude da ne zaostanu za mnom, studenti su pevali tako loše da gore biti ne može, svaki čas se zbunjivali, počinjali iz početka, i to uporno pogrešno. Najzad, kad je na oltaru, na carskim dverima, trebalo razmaći zavesu, ona se – a samo sam je dotakao – s treskom strovalila na pod zajedno s teškim držačem.
U životu mi se nešto tako nikad nije dogodilo! Morao sam da prekinem službu. Potpuno zbunjen iziđoh iz oltara. Prisutni su bili zabrinuti ništa manje od mene. Gubeći se u nagađanjima upitah pojce-brucoše – onako, za svaki slučaj – da nije kojim slučajem ovde, na oltaru Svetog Jovana, danas već služena služba.
– Kako da nije! – odgovoriše brucoši. – Ovde smo već pevali liturgiju – u četiri po podne. A služio je otac blagajnik.
Uhvatio sam se za glavu – još malo pa bih na istom oltaru održao drugu liturgiju!
– Zašto mi to niste rekli?! – nasrnuh na studente.
– Pa nismo znali da ne sme drugi put – zbunjeno se zgledaše brucoši. – Mi to još nismo učili…
Lepo, bogami – ne samo što sam sam kriv nego sam još izgrdio ove male. Dobar starešina, nema šta! Jer, trebalo je da upravo ja zaranije obavestim našeg namesnika (on odgovara za raspored bogosluženja) da ću služiti noću, a ne da se lakomisleno uzdam u to da ovde, u kapeli Jovana Preteče, večernju liturgiju Pređeosvećenih darova pre mene niko nije služio.
Na sreću, još nisu bila izvršena glavna tajnodejstva. Namestio sam pokretnu trpezu u susednom oltaru i tamo dovršio službu.
Kad smo se skupili za večernji obrok, iznova smo doživljavali ono što se dogodilo i oduševljavali se time koliko Gospod čuva Svoj hram od našeg nemara i teškog greha, pa bio on i nevoljan. Kako posle svega ne blagodariti Gospodu na strpljenju i brizi?
Posle ovog događaja čvrsto smo rešili da će, od sada, sve službe u manastiru najstrože kontrolisati otac namesnik. Jer – neće svaki put padati garnišne. Ili će već tako lupiti po glavi da ćemo, hteli – ne hteli, morati da se zamislimo…
Nema se tu šta reći: svoje obaveze i svakodnevne brige ne smemo da prebacujemo na Gospoda. Što se kaže: ko radi i Bog mu pomaže. Premda, moram da priznam, čovek uvek potajno računa da ga On neće napustiti, da će ga sačuvati, osigurati…

Preveo Petar Bunjak

7 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *