NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Žitija svetih » NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

O GLUPIM GRAĐANIMA

IZ PROLOGA
U jednom vizantijskom gradu prejedeni, lenji žitelji toliko su izgubili svaki stid da su samozadovoljno činili svakojaka bezakonja i ni na kraj pameti im nije bilo da slušaju svoga starog dobrodušnog episkopa, koliko god ih ovaj preklinjao da se poprave. Građani su jednako terali šegu sa starcem i gurali ga od sebe kao dosadnu muvu.
Naposletku stari episkop umre. Na njegovo mesto dođe mladi arhijerej i poče da živi tako da su se zgrozili čak i iskusni žitelji toga grada. E, tad se setiše svoga dobrog i krotkog starca-episkopa.
Najzad, ne izdržavši neprestano ubiranje priloga, uvrede, batine i najneverovatnija nepočinstva novoga arhijereja, stanovnici grada stadoše se kao jedan moliti:
Gospode, pa zašto si baš k nama poslao ovakvo čudovište?
Nisu znali ni kako valja da se pomole, ali se posle njihovih dugih jadikovki Gospod ipak javi jednome građaninu i odgovori: „Tražio sam za vas gorega, ali nisam ga našao!“

Preveo Petar Bunjak

7 komentar(a)

 1. Slava Gospodu!

 2. Slatko nasmejala. Dobro zamislila… I malo zaplakala. I ponovo, ponovo čitala.
  Slava Bogu za sve!

 3. Hvala Gospodu Bogu na ovakvim rečima. Posle prvih par pročitanih stranica, otišao sam da uzmem sebi štampani primerak. Svakako jedno od najčitljivijih dela koja približuju spoznaju o Bogu.

 4. Pomaže Bog svima !
  Dali znate imali tonska knjiga neđe da se nađe !

 5. poštovani,
  zahvaljujem vam na latičnom izdanju ove predivne knjige i molim odgovor kako i gdje je moguće da je kupim za početak 5 komada. živim u Zagrebu (ja sam pročitala knjigu) ali bih ju rado poklonila dragim ljudima koji nažalost neznaju ćirilicu.
  još jednom zahavaljujem i srdačo pozdravljam!

 6. Brane Nijemčević

  “Kada pamet sazri…“ a čitaš ove misli…to je lek za dušu.
  Zahvalan Gospodu…Zahvalan Tihonu…

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *