NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Žitija svetih » NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

ANDREJ BITOV

Jednom sam poslom krenuo u Patrijaršiju, pa usput svratio do svog prijatelja, protojereja Vladimira Vigiljanskog, inače patrijarhovog sekretara za odnose s javnošću.
Tek što smo seli da pijemo čaj, pridruži nam se arhiepiskop rjazanjski Pavle jer je morao nekako da prekrati vreme do susreta s patrijarhom. U neko doba ocu Vladimiru zazvoni mobilni i on iziđe u hodnik, da nam ne smeta. Kad se vratio, još uvek je bio pod utiskom razgovora. Ispriča nam da ga je pozvao poznanik, pisac Andrej Bitov. Sam otac Vladimir je pre stupanja u sveštenički čin bio poznati novinar i član Udruženja književnika.
Andrej Georgijevič Bitov nekada se krstio u Gruziji – kod sveštenika koji se na gruzinskom zvao „mamao Tornike“ i koga su često posećivali predstavnici moskovske inteligencije – ali posle toga nije baš često dolazio u crkvu. No njegova je majka bila i ostala duboko verujuća. Upokojila se pre godinu dana. I sada Bitov zove oca Vladimira upravo povodom svoje majke. Kaže, došla mu prošle noći u san.
Ceo dan ga je progonio taj san. Najzad odluči da se posavetuje sa sveštenikom, svojim poznanikom. Stvar je u tome što je majka u snu bila vrlo stroga prema sinu. Rekla mu je: „Andreju, moraš obavezno da uradiš ono što ću ti sad reći. Treba da se ispovediš i pričestiš.“ – „Pa nije mi baš lako da se ispovedam kod naših sveštenika, to je za mene problem“ – poče sin da vrda, kao i uvek u takvim slučajevima.
Čak i u snu ruska inteligencija ostaje verna sebi! – stigoh da pomislim s oduševljenjem.
A otac Vladimir nastavi svoju priču: majka je, međutim, bila nepokolebljiva, „Moraš da odeš u Rjazanjsku oblast. Tamo ima jedan stari monah, arhimandrit“ – reče ona odlučno i pomenu retko i starinsko ime, koje Andrej Georgijevič odmah zaboravi. „Obavezno da se kod njega ispovediš i pričestiš!“
Na tome se viđenje završilo. Ujutro, kada se probudio, živo se sećao svega što je video u snu. Samo nije mogao da se seti neverovatno retkog i starinskog biblijskog imena monaha kod koga on sada zbog nečega treba da ode. Dugo je Bitov razmišljao o svome snu. Sve mu je to izgledalo čudno i neozbiljno. Ipak, majka je bila tako uporna… Najzad odluči da telefonira svešteniku Vladimiru Vigiljanskom, svom starom poznaniku.
Otac Vladimir saslušao je Andrejevu priču i rekao:
– Pokušaj da se setiš imena toga arhimandrita.
– Nema šanse. Sećam se da živi negde u Rjazanjskom okrugu. A zove se nekako kao u Starom zavetu.
– Naum? – upita otac Vladimir, imajući u vidu poznatog duhovnika iz Trojice-Sergijeve lavre.
– N-ne, nije Naum…
– E pa, onda je Avelj! – zaključi otac Vladimir. – Drugih staraca sa starozavetnim imenima nešto i nemamo.
– Jeste, Avelj! – obradova se Bitov. – A otkud ti njega znaš?
– Mnogi znaju oca Avelja.
– A gde on služi? – zainteresova se Bitov.
– U manastiru Svetog Jovana Bogoslova blizu Rjazanja.
– Neverovatno!… I mama je govorila da treba da idem kod monaha Avelja u Rjazanjskom okrugu!
– A ima još nešto: kod mene sada u kabinetu sede dva čoveka – nastavi otac Vladimir. – Jedan je arhiepiskop Pavle, on upravlja baš Rjazanjskom eparhijom, a drugi je arhimandrit Tihon, on ima skit blizu Rjazanja i samo što nam je ispričao kako je nedavno išao da poseti oca Avelja. Sve u svemu, Andrej, tebi je sam Bog zapovedio da se što brže spremiš i kreneš. Da se najzad ispovediš i pričestiš. Veruj, nije šala ako je čak i tvoja majka morala da dođe da ti to kaže!
– Ma znam, znam… – odgovori Bitov. – Samo, sve je to nekako čudno…
Otac Vladimir nastavi:
– Evo, zamoliću vladiku Pavla da te prime u manastir i odvedu kod oca Avelja. Kolima se iz Moskve stiže za nepuna tri sata. Dogovoreno?
– Kako da ne!
Bitov se za put pripremao… mesecima. A kad se navrši pola godine, otac Avelj prestavi se u Gospodu.

Preveo Milan Radovanović

7 komentar(a)

 1. Slava Gospodu!

 2. Slatko nasmejala. Dobro zamislila… I malo zaplakala. I ponovo, ponovo čitala.
  Slava Bogu za sve!

 3. Hvala Gospodu Bogu na ovakvim rečima. Posle prvih par pročitanih stranica, otišao sam da uzmem sebi štampani primerak. Svakako jedno od najčitljivijih dela koja približuju spoznaju o Bogu.

 4. Pomaže Bog svima !
  Dali znate imali tonska knjiga neđe da se nađe !

 5. poštovani,
  zahvaljujem vam na latičnom izdanju ove predivne knjige i molim odgovor kako i gdje je moguće da je kupim za početak 5 komada. živim u Zagrebu (ja sam pročitala knjigu) ali bih ju rado poklonila dragim ljudima koji nažalost neznaju ćirilicu.
  još jednom zahavaljujem i srdačo pozdravljam!

 6. Brane Nijemčević

  “Kada pamet sazri…“ a čitaš ove misli…to je lek za dušu.
  Zahvalan Gospodu…Zahvalan Tihonu…

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *