NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Žitija svetih » NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

JOŠ JEDNO KRŠENJE TIPIKA ILI KAKO JE OTAC RAFAILO POSTAO ANĐEO
Po pravilu Svetih apostola, kad sveštenik udari čoveka, sleduje mu kanonska kazna i zabrana sveštenosluženja.

Dogodilo se to 1977. godine. Otac Rafailo je tada bio vrlo mlad jeromonah, nedavno rukopoložen u Pskovsko-Pečorskom manastiru. Jednog sunčanog letnjeg jutra on u najlepšem mogućem raspoloženju uđe u pećinski hram Uspenja Presvete Bogorodice da služi liturgiju. Ali prvo što tamo ugleda bila su tri pijana huligana. Dvojica se grohotom smeju dok treći pokušava da pripali cigaru na kandilu ispred ikone Presvete Bogorodice.
Ono što je usledilo otac Rafailo pamti kao kroz maglu. Vernici koji su prisustvovali sceni kasnije su pričali da je mladi jeromonah veselog pušača dohvatio pod mišku (otac Rafailo imao je izuzetnu fizičku snagu), izneo ga napolje, u portu hrama, i udario ga tako da se i dan-danas o tome priča… I tek tada otac Rafailo dođe k sebi.
On se seća samo da je, kao na usporenom snimku, video da se nesrećni huligan odvojio od zemlje, vinuo u vazduh, a zatim svom težinom tresnuo dole i ostao nepomičan…
Druga dvojica pritrčaše, brže-bolje dohvatiše prijatelja za ruke i u velikom strahu stadoše da ga vuku prema manastirskoj kapiji, sve vreme se obazirući na oca Rafaila. Tada on shvati da se dogodilo nešto nepopravljivo i da za njega više nema služenja liturgije. Uhvati se za glavu i koliko ga noge nose pojuri u keliju oca Jovana, svoga duhovnika.
Starac je u tom trenutku obavljao svoje monaško pravilo. Otac Rafailo upade bez kucanja, baci se pred njim na kolena i u očajanju mu ispriča šta je učinio. A onda stade duhovnika moliti da mu oprosti taj greh i da mu kaže šta sada da radi.
Otac Jovan pažljivo sasluša svoga poslušnika, a zatim mu „očita bukvicu“:
Nemoj da mi se tu prenemažeš! Što odmah trčiš pod epitrahilj? Nisi njega ti udario, udario ga je Anđeo!
Onda ipak pročita razrešnu molitvu, blagoslovi oca Rafaila i posla ga da služi liturgiju.

Preveo Milan Radovanović

7 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *