NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Žitija svetih » NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

BESEDA NA LITURGIJI POSLE ZAMONAŠENJA U SRETENJSKOM MANASTIRU 19. DECEMBRA 1997.

Gospod od nas očekuje vernost. Vernost i ništa drugo. Vernost Duhu Božjem. Vernost našoj veri. Vernost Hristu.
Danas je u našoj obitelji poseban praznik. Pojavio se na ovom svetu nov monah. U jevanđeljskoj priči, koju čusmo danas na liturgiji, Gospod je stavio pred Sebe dete i rekao: „Ako se ne obratite i ne budete kao deca, nećete ući u Carstvo Nebesko.“
Svaki je monah posle postriženja kao dete pred Gospodom, kao bezgrešno dete pred kojim se otkriva nov život. Samo od njega sada zavisi hoće li ostati isto takvo dete, s tako čistim srcem, kako sada stoji pred Gospodom. A po Predanju, mi znamo da je upravo takav dečačić bio i budući svetitelj Ignjatije Bogonosac, koji je pretrpeo mučeništvo za Hrista i ostao Mu veran bez obzira na sve nevolje. Ili će izabrati nešto drugo: da bude veran samo svojim željama, koje će proglasiti zakonom – i za samoga sebe i za ceo svet. U ovom drugom slučaju će poželeti da doskoči svima, a u stvari će postići samo jedno: obmanuće samoga sebe…
Gospod od nas očekuje vernost. I od tebe, brate naš NN! Upravo vernost. Vernost monaškim zavetima. Poslušanju. Vernost u smirenju. Vernost u tome da više od svega na svetu zavoliš Spasitelja našega, Gospoda Isusa Hrista, i niko i ništa na ovome svetu da ti od Njega ne bude važniji.
Ako ispuniš taj svoj zavet s Bogom, koji si danas dao, mnogi će ljudi preko tebe moći da dosegnu spasenje i večnost. Ako se, ne daj Bože, srce ljudsko i srce monaha obrati samome sebi, ako vernost Bogu u njemu ne vidimo, onda će se desiti nešto najstrašnije što može da nam se desi, a to je besmislen monaški život. Nema ništa strašnije od toga! Evo, data su ti sva oružja potrebna za pobedu.
Gospod te je ohrabrio zadivljujućim rečima, čuo si ih tokom zamonašenja. Svi smo se za tebe molili. Pred tobom se otvara poseban put, ispunjen borbom i iskušenjima, ali i naročitim smislom, koji se ni sa čim ne može porediti: ispunjen radošću i srećom koju svet ne može pojmiti.
Neka bi dao Bog svima nama, braćo i sestre, da čuvamo vernost svome prizvanju. Jer zavet vernosti ne odnosi se samo na monahe. Gospod, po rečima Svetog Jefrema Sirina, ne traži ni monaha ni mirjanina, ni učenjaka ni prostaka, ni bogatog ni siromaha, nego samo srce koje žudi za Bogom, srce ispunjeno iskrenom željom da bude verno Njemu i Njegovim zapovestima! Neka bi Gospod svima nama dao razumevanje te vernosti. Ona naš život čini osmišljenim. Zbog takve vernosti Hristos Svojim učenicima daje radost, snagu i hrabrost za odolevanje iskušenjima s kojima se moramo suočiti na našem životnom putu. Amin.
Napomena: Pet godina kasnije taj monah je napustio obitelj.
U Crkvi nema nikakvih mehanizama prinude koji bi čoveka zadržali u manastiru. Kod nas, u Sretenjskom manastiru, za nepunih dvadeset godina imali smo tri ovakva slučaja. Kad kažu da to uopšte nije mnogo u poređenju s drugim manastirima, mi ne verujemo. Čak i jedan takav događaj tragedija je za manastir. Ali to je pre svega tragedija za samog monaha, koji je svoje zavete izneverio.
Beskrajno nam je žao takvih ljudi. Crkvene uredbe ih vode kao samoubice i propisuju da se takvi ne sahranjuju na hrišćanskom groblju. Crkva njihove brakove ne priznaje. Imao sam prilike da čitam bogoslovska objašnjenja takvih propisa i kanona i uvek mi se činilo da su suviše strogi. Međutim, jednom sam čuo nešto što nije bilo bogoslovsko objašnjenje, niti paragraf iz drevnih kanona. Bila su to svega četiri stiha. I shvatio sam da crkvena pravila samo opisuju stanje u koje sebe, i ne samo sebe, gura monah kada se odriče izabranog puta. Naravno, Gospod je milostiv, za svakoga postoji pokajanje, ali evo kako je svoj život sumirao Arsenije Čanišev, profesor Filozofskog fakulteta Lomonosovljevog državnog univerziteta, autor knjiga o antičkoj filozofiji. On nije bio monah, pa prema tome nije imao nikakve potrebe da se kaje zbog kršenja zaveta datih Bogu. Ali bio je sin monaha… Ovo su njegovi stihovi.

Plod sam Grehasin monaha.
Prekršeni ja sam zavet.
Od Boga sam zato proklet:
Sva mi delašaka praha.

Preveo Milan Radovanović

7 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *