NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Žitija svetih » NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

OVO POGLAVLJE MOGU DA PRESKOČE ČITAOCI KOJI NISU UPOZNATI S DOGMATSKIM BOGOSLOVLJEM

Kad se samo setim kakvih je staraca u ona sovjetska vremena bilo!
Jedan moj poznanik, inače staroobrednik, pričao je kako su ga jednom, u svojstvu službenika centralne uprave Staropravoslavne crkve, poslali u glavni grad okruga, da li beše Kujbišev ili Sverdlovsk, nije ni bitno, da krišom obavi neke staroobredničke poslove. Po dolasku, kao što je red, on pre svega ode u Izvršni komitet okruga provincije, da se javi lokalnom referentu za verska pitanja.
Ivan Spiridonovič Tolstopjatov (tako se zvao nadležni) primi gosta u svom kabinetu i do najsitnijih detalja ispita ga o cilju dolaska. Zatim ga je dugo cedio o situaciji u staroobredničkim frakcijama, čak se raspitao i za južnoameričke zajednice. I tek kad iz posetioca iscedi sve što mu je bilo potrebno, on mu velikodušno objasni kako da dođe do Ulice Klare Cetkin, gde se nalazila lokalna bespopovska crkvica.
Oslobodivši se Ivana Spiridonoviča Tolstopjatova moj poznanik se uputi u grad, brzo pronađe tu uličicu, a u njoj nakrivljenu drvenu kućicu, prepravljenu u hram, s kupolicom i krstom. A pored crkvice, na uzvišenju od zemlje – sedi neki deda. Biće da mu je blizu devedeset. Brada široka, kratak kaput, sve kao što je red. Greje se deda na suncu i moli se Bogu. Između prstiju polako provlači „lestovku11, staroobredničke brojanice od kože. Posmatra nepoznatog došljaka dobrodušnim pogledom, ali potpuno ravnodušno. Odmah je bilo jasno: taj deda je u životu svašta video.
– Pomoz Bog, oče! – pozdravi ga moj poznanik.
– Bog i tebi pomogao, ako se ne sprdaš.
– Ti si, izgleda, nastojatelj[1] ovdašnji?
– Tako nekako – prihvati deda.
– I? Kako je? Kako se vi ovde borite? Ide li narod u crkvu?
– Idu starci.
– A omladina?
– Omladina sve više na igranke i u bioskop.
– M-hm… A osim vas i Patrijaršijske crkve, ima li još koga u gradu?
– Od svega po par, kao u Nojevoj barci – zamišljeno odgovori starac. – Svi smo tu: i mi, i nikonovci, i katolici, i baptisti, i judaisti, i muslimani. A nad svima nama jedan i nedeljiv: Ivan Spiridonovič Tolstopjatov!

Preveo Milan Radovanović


NAPOMENE:

  1. Kod staroobrednika-bespopovaca nastojatelj hrama je laik (civilno lice). – Prim. prev.

7 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *