NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

KAKO JE BULAT OKUDŽAVA POSTAO IVAN

Žena poznatog pesnika i estradnog umetnika Bulata Okudžave, Olga, često je dolazila kod oca Jovana (Krestjankina) u Pskovsko-Pečorski manastir. Jednom, u razgovoru sa ocem Jovanom, ona se požali da njen čuveni muž nije kršten, da čak i ne želi da se krsti jer je ravnodušan prema veri.
Otac Jovan reče joj:
– Ne žalosti se, krstiće se on. Sama ćeš ga krstiti.
Olga se prilično začudi i upita:
– Kako bih ja mogla da ga krstim?
– Pa eto tako, ti ćeš ga krstiti!
– A kako će se zvati? Bulat nije pravoslavno ime. [1]
– Zvaće se kao i ja, Ivan! – reče otac Jovan2 i požuri nekud svojim poslom. Mnogo godina kasnije, kada je Bulat Okudžava umirao u Parizu, nekoliko minuta pre smrti reče ženi da želi da se krsti. Bilo je već kasno da se zove sveštenik, ali Olga je znala da čoveka na samrti može krstiti svaki mirjanin. Ona samo upita muža: „Kako ćeš da se zoveš?“ On razmisli, pa reče: „Ivan.“ I Olga ga sama krsti i nareče mu ime Jovan.
Tek kasnije, stojeći nad već upokojenim mužem, ona se seti da joj je pre petnaest godina sve ovo najavio arhimandrit Jovan u Pskovsko-Pečorskom manastiru.

Preveo Milan Radovanović


NAPOMENE:

  1. Ruskoj pravoslavnoj crkvi postoji običaj da se na krštenju daju samo imena iz crkvenog kalendara. – Prim. prev. Ivan i Jovan su u ruskome varijante istog imena. Ivan je narodna, tj. svetovna varijanta, a Jovan se koristi u uzvišenom stilu i crkvenoj praksi. – Prim. prev.

7 komentar(a)

  1. Brane Nijemčević

    “Kada pamet sazri…“ a čitaš ove misli…to je lek za dušu.
    Zahvalan Gospodu…Zahvalan Tihonu…

  2. poštovani,
    zahvaljujem vam na latičnom izdanju ove predivne knjige i molim odgovor kako i gdje je moguće da je kupim za početak 5 komada. živim u Zagrebu (ja sam pročitala knjigu) ali bih ju rado poklonila dragim ljudima koji nažalost neznaju ćirilicu.
    još jednom zahavaljujem i srdačo pozdravljam!

  3. Pomaže Bog svima !
    Dali znate imali tonska knjiga neđe da se nađe !

  4. Hvala Gospodu Bogu na ovakvim rečima. Posle prvih par pročitanih stranica, otišao sam da uzmem sebi štampani primerak. Svakako jedno od najčitljivijih dela koja približuju spoznaju o Bogu.

  5. Slatko nasmejala. Dobro zamislila… I malo zaplakala. I ponovo, ponovo čitala.
    Slava Bogu za sve!

  6. Slava Gospodu!

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *