NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Žitija svetih » NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

MITROPOLITOVA ĆERKA

Ima grehova koji se leče pokajanjem, a ima i drugih, posebnih, koji su protiv Crkve. Ovi drugi toliko mogu da odvoje čoveka od Boga da mu onemogućavaju i samo pokajanje.
Jednom, dok sam služio u Donskom manastiru, zaustavi me pored hrama visoka gospođa srednjih godina.
Oče, mogu li ja da se molim za svog pokojnog oca? – upita.
Možete, naravno! – dobacih ja u prolazu.
Ali zatim ipak zastadoh i za svaki slučaj priupitah:
Izvinite, a ko je vaš otac?
Moj tata je bio mitropolit – odgovori žena.
Ovo još nisam čuo!
Kako mitropolit? – začuđeno upitah. – Koji mitropolit?
Mitropolit Aleksandar Vedenski – odgovori ona.
Ovo je bilo još žešće! Ime sveštenika Aleksandra Vedenskog svi u Crkvi dobro znaju. On je bio jedan od inspiratora takozvanog pokreta obnovljenstva u Ruskoj crkvi dvadesetih-tridesetih godina. Vedenski i njegovi sledbenici bili su spremni da revolucionarno menjaju osnovna pravila i uredbe Ruske crkve. Mnogi od njih su na duši nosili dojave u NKVD i saradnju u represalijama protiv pravoslavnih mirjana, sveštenika i episkopa. Sledbenici obnovljenstva su u Crkvi napravili raskol, a greh raskola, po rečima Svetog Jovana Zlatoustog, ne spira se ni mučeničkom krvlju.
Žena koja mi se obratila zvala se Tamara Aleksandrovna. Vedenski se oženio po drugi put već kada je bio obnovljenski „mitropolit“ i u tom braku je dobio sina i ćerku.
– Šta da vam kažem? – rekoh joj na kraju. – Vi ste ćerka svoga oca i ne ide da se ne molite za njega. Štaviše, vi ste i dužni da se za njega molite. Ali pominjanje vašega oca na liturgiji nije moguće. On je svesno raskinuo sa Crkvom i, koliko je poznato, nije se ni pokajao, niti vaspostavio jedinstvo s njom. No vi možete, i dužni ste, da ga pominjete kod kuće, u ličnoj molitvi.
Na tome i ostade. Posle je ona više puta dolazila u manastir i pokazala se kao divna i predusretljiva hrišćanka. Mnogo i požrtvovano pomagala je bolesnicima, beskućnicima i starim ljudima. Mislim da je to bila najdelatnija molitva za njenog oca.
Jednom dođe ona kod mene s molbom da pričestim njenu staru majku, baš onu drugu ženu Aleksandra Vedenskog. Dogovorismo se da sledećeg jutra dođem u hram sat pre početka službe, da bismo imali dovoljno vremena za ispovest. Po Tamarinim rečima, njena majka se nikada nije pričešćivala u pravoslavnoj crkvi i samo onih godina kada je njen muž bio na čelu obnovljenstva učestvovala je u njegovim službama, mada se te službe nikako ne mogu posmatrati kao Svete tajne.
Međutim, izjutra sam ih uzalud čekao. Tamara me onda pozva telefonom i potišteno mi ispriča: kad su ona i njen brat otišli po mamu, ona je navukla pokrivač na glavu i odlučno odbila da pođe. A prethodnog dana je, činilo se, bila spremna da se ispovedi i pričesti. Znajući da stari ljudi mogu biti hiroviti, ja rekoh da svejedno treba uzeti Svete darove i pričestiti je kod kuće.
Tamara sa žaljenjem odbaci i tu mogućnost.
– To je nemoguće, oče – reče mi. – Nećete moći da uđete u njen stan.
– Kako mislite „neću moći“?
– Jednostavno, nećete moći.
– A zašto?
Tamara onda objasni da u stanu njene majke žive mačke, niko ne zna koliko ih je. Mačke se tamo kote i skapavaju i već mnogo godina starica ne dozvoljava čak ni da joj neko očisti stan. Samo sin i ćerka kadri su da joj pređu prag.
Ja zamislih tu sliku i sav se naježih. A ima i jedan poseban razlog zbog koga nisam bio nimalo voljan da idem u taj stan – od detinjstva bolujem od strašne alergije na mačje krzno.
Pa ipak, Tamara nađe rešenje: reče da će sutra majku prebaciti kod brata u stan, gde ću moći neometano da je pričestim. Ostalo je samo da čekam njen poziv. Međutim, kasno uveče Tamara se javi i reče da je pre nekoliko sati njena majka umrla…

Preveo Milan Radovanović

7 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *