NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Žitija svetih » NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

ETO ŠTA SE SVE DANAS U MOSKVI DOGAĐA

Oleg Aleksandrovič Nikitin nije bio naročito crkven čovek. U ovoj knjizi već postoji priča o osveštavanju njegove kuće, o crnoj pudli i skulpturi Mefistofela, koju je dobio za useljenje. Ali mnogo godina Oleg Aleksandrovič svim silama se borio za obnovu jednog razorenog hrama: Kazanske ikone Majke Božje u Rjazanjskoj oblasti. Zbog čega mu je baš ta crkva toliko zapala za oko, ne mogu reći. Međutim, dva puta godišnje, na letnju i zimsku Kazansku, obavezno je prisustvovao službi u tom ruševnom seoskom hramu, u koji smo mi, monasi Sretenjskog manastira, dolazili da služimo liturgiju. Nekoliko puta Oleg Aleksandrovič se ovde i ispovedio i pričestio. To je trajalo mnogo godina, ali njegovo ucrkovljenje dalje nikako nije išlo.
A na praznik Kazanske ikone Majke Božje Gospod je sebi uzeo Olega Aleksandroviča: 21. jula 2003. godine, na letnju Kazansku, Nikitin iz nekog razloga prvi put nije došao u crkvu na večernje. Telefonirao je, izgovorio se neodložnim poslovima. Uveče istog dana javili su nam da je Oleg Aleksandrovič preminuo: na putu, u Podmoskovlju, njegov vozač izgubio je kontrolu nad automobilom.
Želim da ispričam priču kojom je Oleg Aleksandrovič začudio nas, svoje prijatelje, ali već posle svoje smrti.
Nekoliko meseci po upokojenju, javio se on u snu svojoj ćerki Jeleni. U tome nema ničeg posebnog, ali san je bio toliko upečatljiv da ga je Jelena do detalja zapamtila.
Oleg Aleksandrovič uputio je ćerki usrdnu molbu: „Molim te, obavezno prenesi Demirtčanu moje čestitke. Danas slavi jubilej!“ – odlučno je molio pokojni Oleg Aleksandrovič. Trebalo bi napomenuti da on za života nikada nije zaboravljao svoje prijatelje i uvek ih je zvao za rođendan.
„Kom Demirtčanu?“, čudila se Jelena i u snu i kada se probudila. Koliko god čudnovata bila cela ova priča, ona i mama, Galina Dmitrijevna, odlučile su da ipak pozovu bliskog prijatelja i kolegu Olega Aleksandroviča, bivšeg zamenika ministra za energetiku Viktora Vasiljeviča Kudrjavog. Ovaj je odmah lako odgovorio na pitanje žena jer se upravo u tom trenutku i sam spremao za proslavu povodom osamdesetog rođendana njegovog i Nikitinovog kolege akademika Kama Seroboviča Demirtčana.
Molba Olega Aleksandroviča bila je, naravno, ispunjena. Viktor Vasiljevič Kudrjavi saopštio je gostima da ima naročit, veoma važan zadatak, pa je potresenom slavljeniku preneo čestitku pokojnog Olega Aleksandroviča.
Eto šta se sve danas u Moskvi događa.

Prevela Ana Jakovljević Radunović

7 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *