NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Žitija svetih » NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NA BOGOJAVLJENJE VODA U CELOM SVETU POSTAJE SVETA

PRIČA KOJA MOŽE UĆI U BUDUĆI PROLOG
Jednog poznatog ruskog duhovnika pitali su kako je tokom dugih godina zatočeništva služio Božanstvenu liturgiju. Starac je odgovorio:
– Mnogi sveštenici znali su tekst liturgije napamet. Hleb, iako nije bio pšenični, mogao se naći. Vino smo morali zameniti sokom od kljukve. Umesto antiminsa sa česticama moštiju hrišćanskog mučenika, na kome se, po crkvenim pravilima, služi liturgija, uzimali bismo onog među zatočenim sveštenicima s najširim ramenima. On bi se skinuo do pojasa, legao i mi smo na njegovim grudima služili liturgiju. U logoru su svi bili mučenici i ispovednici i u svakome trenutku mogli su postradati za Hrista.
– A kako ste, oče, osveštavali vodu za Bogojavljenje? Jer dok se liturgija služi često, i može se znati napamet, molitve za Bogojavljenje čitaju se jednom godišnje, a veoma su duge.
– Nije nam ni bilo potrebno da pamtimo te molitve. Jer ako se bar na jednom mestu u vasioni u pravoslavnom hramu vrši čin velikog osvećenja vode, molitvama Svete crkve, osveštava se i „vsjeh vod jestestvo“ – sva voda u svetu postaje bogojavljenska i sveta. Na taj dan uzimali smo vodu iz bilo kog izvora i ona je bila nepropadljiva, blagodatna, bogojavljenska. I kao svaka bogojavljenska voda, nije se kvarila godinama.
Stručnjaci za antireligioznu propagandu doskora su tvrdili da se bogojavljenska voda ne kvari godinama zbog toga što sveštenici u nju kriomice polažu srebrne poluge, novčiće, krstove. Tim povodom crkvene šaljivdžije smislile su ovakvu zagonetku: „Koliko jona srebra sadrži litar bogojavljenske vode ako je osvećenje vršeno u rupi na ledu izbušenoj na sredini Volge, na mestu gde širina reke dostiže kilometar, dubina sedam metara, brzina protoka pet kilometara na čas, a krst kojim je seoski sveštenik osvećivao vodu, zbog siromaštva crkve, načinjen od drveta?

Prevela Ana Jakovljević Radunović

7 komentar(a)

 1. Slava Gospodu!

 2. Slatko nasmejala. Dobro zamislila… I malo zaplakala. I ponovo, ponovo čitala.
  Slava Bogu za sve!

 3. Hvala Gospodu Bogu na ovakvim rečima. Posle prvih par pročitanih stranica, otišao sam da uzmem sebi štampani primerak. Svakako jedno od najčitljivijih dela koja približuju spoznaju o Bogu.

 4. Pomaže Bog svima !
  Dali znate imali tonska knjiga neđe da se nađe !

 5. poštovani,
  zahvaljujem vam na latičnom izdanju ove predivne knjige i molim odgovor kako i gdje je moguće da je kupim za početak 5 komada. živim u Zagrebu (ja sam pročitala knjigu) ali bih ju rado poklonila dragim ljudima koji nažalost neznaju ćirilicu.
  još jednom zahavaljujem i srdačo pozdravljam!

 6. Brane Nijemčević

  “Kada pamet sazri…“ a čitaš ove misli…to je lek za dušu.
  Zahvalan Gospodu…Zahvalan Tihonu…

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *