NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Žitija svetih » NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NA BOGOJAVLJENJE VODA U CELOM SVETU POSTAJE SVETA

PRIČA KOJA MOŽE UĆI U BUDUĆI PROLOG
Jednog poznatog ruskog duhovnika pitali su kako je tokom dugih godina zatočeništva služio Božanstvenu liturgiju. Starac je odgovorio:
– Mnogi sveštenici znali su tekst liturgije napamet. Hleb, iako nije bio pšenični, mogao se naći. Vino smo morali zameniti sokom od kljukve. Umesto antiminsa sa česticama moštiju hrišćanskog mučenika, na kome se, po crkvenim pravilima, služi liturgija, uzimali bismo onog među zatočenim sveštenicima s najširim ramenima. On bi se skinuo do pojasa, legao i mi smo na njegovim grudima služili liturgiju. U logoru su svi bili mučenici i ispovednici i u svakome trenutku mogli su postradati za Hrista.
– A kako ste, oče, osveštavali vodu za Bogojavljenje? Jer dok se liturgija služi često, i može se znati napamet, molitve za Bogojavljenje čitaju se jednom godišnje, a veoma su duge.
– Nije nam ni bilo potrebno da pamtimo te molitve. Jer ako se bar na jednom mestu u vasioni u pravoslavnom hramu vrši čin velikog osvećenja vode, molitvama Svete crkve, osveštava se i „vsjeh vod jestestvo“ – sva voda u svetu postaje bogojavljenska i sveta. Na taj dan uzimali smo vodu iz bilo kog izvora i ona je bila nepropadljiva, blagodatna, bogojavljenska. I kao svaka bogojavljenska voda, nije se kvarila godinama.
Stručnjaci za antireligioznu propagandu doskora su tvrdili da se bogojavljenska voda ne kvari godinama zbog toga što sveštenici u nju kriomice polažu srebrne poluge, novčiće, krstove. Tim povodom crkvene šaljivdžije smislile su ovakvu zagonetku: „Koliko jona srebra sadrži litar bogojavljenske vode ako je osvećenje vršeno u rupi na ledu izbušenoj na sredini Volge, na mestu gde širina reke dostiže kilometar, dubina sedam metara, brzina protoka pet kilometara na čas, a krst kojim je seoski sveštenik osvećivao vodu, zbog siromaštva crkve, načinjen od drveta?

Prevela Ana Jakovljević Radunović

7 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *