NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Žitija svetih » NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

JEDNOM U GOSTIMA KOD MATI FROSJE

Prošlo je nekoliko godina. Jedne zime, kao tek rukopoloženi sveštenik, trebalo je da idem u Divejevsku obitelj, koja je tek počinjala da se obnavlja. Kada sam završio poslove u manastiru, odmah požurim materi, u Lesnu ulicu. Ali kapija poznatog kućerka bila je zamandaljena velikim katancem. To mi se učinilo čudno. Mati nikud nije izlazila u to vreme: već je bila napunila devedeset dve godine.
Pokupih skute svoje donje mantije pa preskočih ogradu. Zakucah na vrata. Odazva se mati Frosja rekavši da je sada zaključavaju u kući i ni ključ joj čak ne daju: toliko se pojavilo posetilaca, stalno dolaze, od jutra do mraka.
Ali smo ipak hteli da se vidimo. Mati je otvorila prozorče i ja sam se, kao Romeo, uvukao u kuću.
Tihone! Znam da si već pop! – to je prvo što mati reče. – ‘Ajde, brzo da me ispovediš jer ne mogu da se ispovedam kod ovih belih popova.
Posle ispovesti mati me posadi za sto i poče da se stara oko mene. Isprži jaja, ugreja krompir. I odjednom izvuče ispod stola flašu alkohola. Družili smo se skoro deset godina, a ja nisam mogao ni da zamislim da ona može da okusi alkoholno piće. A kamoli čist špiritus!
‘Oćeš? – upita ona kad vide moje zaprepašćenje. – Ranije nisam htela da te zbunjujem, plašila sam se da ćeš se sablazniti, a sada si već veliki, postao si sveštenik, pa me nećeš osuditi. Nama, starima, to treba da nam prostruji krv.
Nasula je sebi u čašicu tridesetak grama, ponudila i mene, pa je sa zadovoljstvom ispila nerazblaženi alkohol. Meni je to bilo neverovatno, ali mi je odškrinulo još jednu stranu života velike monahinje, života koji se ne može pojmiti jednostavnim „aritmetičkim“ zakonima.

Prevela Olga Kirilova

7 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *