NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Žitija svetih » NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

O JEDNOJ SVETOJ OBITELJI

PRIČA KOJA MOŽE DA UĐE U BUDUĆI PROLOG
Negde u dubini Rusije bio je, pred Revoluciju, jedan manastir o kome su kolale ružne glasine da su monasi u njemu listom lenčuge i pijanice. Tokom građanskog rata u gradić pored koga se nalazio manastir banuše boljševici. Okupiše stanovništvo na pijačnom trgu, a u stroju doteraše i monahe. Komesar se tada glasno obrati narodu, pokazujući na crnorisce:
Građani, stanovnici grada! Svi vi bolje od mene znate ove pijanice, žderonje i neradnike! Sada je njihovoj vlasti došao kraj. Ali da biste posve shvatili kako su ovi lezilebovići vekovima magarčili radni narod, mi sad na ovu zemlju pred njima stavljamo njihov Krst i njihovo Jevanđelje. Sada, na vaše oči, neka svaki od njih izgazi ovo oruđe obmane i porobljavanja naroda. Onda ćemo ih pustiti, neka se nose kud koji.
Neki u gomili se na to nasmejaše.
I tada, uz povike i glasno ismevanje, istupi iguman – krupan muškarac široka ispijena lica i crvena nosa, te reče, obraćajući se svojim monasima: – E pa, braćo, živeli smo kao svinje, da bar umremo kao hrišćani!
Nijedan se monah ne pomeri s mesta. Sve su ih istog dana posekli sabljama.

Prevela Ružica Radojčić

7 komentar(a)

 1. Slava Gospodu!

 2. Slatko nasmejala. Dobro zamislila… I malo zaplakala. I ponovo, ponovo čitala.
  Slava Bogu za sve!

 3. Hvala Gospodu Bogu na ovakvim rečima. Posle prvih par pročitanih stranica, otišao sam da uzmem sebi štampani primerak. Svakako jedno od najčitljivijih dela koja približuju spoznaju o Bogu.

 4. Pomaže Bog svima !
  Dali znate imali tonska knjiga neđe da se nađe !

 5. poštovani,
  zahvaljujem vam na latičnom izdanju ove predivne knjige i molim odgovor kako i gdje je moguće da je kupim za početak 5 komada. živim u Zagrebu (ja sam pročitala knjigu) ali bih ju rado poklonila dragim ljudima koji nažalost neznaju ćirilicu.
  još jednom zahavaljujem i srdačo pozdravljam!

 6. Brane Nijemčević

  “Kada pamet sazri…“ a čitaš ove misli…to je lek za dušu.
  Zahvalan Gospodu…Zahvalan Tihonu…

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *