NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Žitija svetih » NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

NESVETI A SVETI (I DRUGE PRIČE)

PREDGOVOR

Jedne tople septembarske večeri, kao još sasvim mladi iskušenici Pskovsko-Pečorskog manastira, mi smo se, preko prelaza i galerija, ispeli na drevne manastirske zidine i udobno smestili visoko iznad vrta i polja. Uz razgovor počeli smo se prisećati kako se svako od nas našao u manastirskom bratstvu. Što smo duže slušali jedni druge, sve smo se više čudili.
Zbivalo se to 1984. godine. Nas je bilo petorica. Četvorica su rasla u necrkvenim porodicama, a i peti, sveštenički sin, imao je o ljudima što odlaze u manastir predstave po malo čemu različite od naših, pravih-pravcatih sovjetskih. Još samo godinu pre toga svi smo verovali da u naše vreme u manastir odlaze ili fanatici ili oni koji su beznadežno propali u životu. A-da! I žrtve neuzvraćene ljubavi.
Tada, posmatrajući jedan drugoga, videli smo nešto sasvim drugačije. Najmlađi od nas navršio je osamnaest godina, najstariji – dvadeset šest. Svi smo bili zdravi, snažni, simpatični mladi ljudi. Jedan je briljantno završio studije na matematičkom fakultetu, drugi je, bez obzira na svoju dob, bio već poznat slikar u Lenjingradu. Treći je najveći deo života proveo u Njujorku, gde mu je otac radio, a u manastir je došao s treće godine visoke škole. Najmlađi, sveštenički sin, daroviti drvodelja, tek što je bio završio umetničku školu. Ja sam pak pre kratkog vremena diplomirao dramaturgiju na VGIK-u.[1] Sve u svemu, svetovna karijera svakoga od nas obećavala je da će biti više nego sjajna za mladiće kakvi smo onda bili.
Pa zašto smo onda došli u manastir i svim srcem želeli da tu zauvek ostanemo? Odgovor na to pitanje dobro smo znali. Zato što se svakome od nas otvorio divni svet koji se ni sa čim nije mogao uporediti. Ispostavilo se da je taj svet bio neizmerno privlačniji od onoga u kojem smo do tada proživeli svoje malobrojne i na svoj način ipak srećne godine.
U ovoj knjizi želim da pričam o tome divnome svetu, gde se živi prema zakonima sasvim drugačijim od onih u običnom životu, o svetu bezgranično svetlom, punom ljubavi i radosnih otkrića, nade i sreće, provera, pobeda i pronalaženja smisla poraza, a što je najvažnije – o moćnim izlivima Božje sile i Božje pomoći.
Nisam imao potrebe da bilo šta izmišljam – sve što ćete ovde pročitati događalo se u životu. Mnogi od onih o kojima će se pripovedati i dan-danas su živi.

Preveo Petar Bunjak


NAPOMENE:

  1. Videti Pojmovnik na kraju knjige. – Napomena Uredništva.

7 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *