NASLOVNA » Brak, deca, porodični odnosi, PITANJE PASTIRU » Nesporazumi u braku

Nesporazumi u braku

Pitanje:
Pomaže Bog poštovani oci, Majka sam trojice dečaka-Uroša (13) , Nikolu (8) i Milana (6) , Bogu hvala na tolokoj ljubavi i daru da ih imam.Suprug je našao devojku i razveo se od mene pre četiri godine.Venčani smo u Crkvi, razveo se od mene građanski.Tužna sam i molim Boga da moja porodica bude ponovo zajedno ako je Volja Gospoda da tako bude.Imam 36 godina.Nakon razvoda bio je period traženja puta iako sam i tada volela Gospoda, tek pre dve godine iskreno dušom i srcem slavim Gospoda Isusa Hrista.Samo uz Njegovu pomoć uspela sam da živim i preživim.Slava tebi Gospode. Tridim se da svakodnevno živim po Božjim zapovestima.Redovno se ispovedam i pričešćujem.Pri sakom poslu i svemu što radim i živim prizivam Gospoda za pomoć i molim se svetima da posreduju kod Gospoda za moju decu i mene.Ako mesim hleb uvek ga zakrstim, ako sam u firmi i počinjem posao sebe osenim znakom krsta i ono što radim.Ustajem i ležem uz molitvu i obraćanje Gospodu i Presvetoj Bogorodici, sve radim sa radošću, kao reka kada teče.Osećam i znam da mi Gospod pomaže. Ispovedam se svom duhovniku i ono što me muči i brine zapravo je ispovest svome dihovniku.Poslednji put na ispovedi a to je bilo u petak 12.marta 2010. osetila sam se tužno, ostavljeno, ne bitno za bilo čiju brigu, kao da nije bilo važno to što imam da ispovedim.Znam da kroz našeg duhovnog oca čujemo glas Gospoda našeg koji nas uči kako dalje.Sada kad pomislim na ispovest imam averziju, strah da li ću znati da kažem a da ima značenje onoga što želim.Kad god sam poslednjih puta prilazila za ispovest moj duhovni otac nema dovoljno vremena, drugi vernici mu skreću pasžnju, žuri, ima mnogo obaveza.Objašnjenje “da li sestro može neki drugi put“-mada me je uvek primio.Razume da ima obaveze jer i sam ima mnogočlanu porodicu, mnogo parohijana i vernika koji bi se baš kod njega ispovedali, i još drugih obaveza za koje ja neznam, dan mu traje 18 sati i neka mi Gospod oprosti što ovo pišem i što se ovako osećam.Tužna sam i zabrinuta ako ne mogu svome duhovniku iskreno da se ispovedim.Molite se Gospod u za mog duhovnog oca i mene, samo uz Božju pomoć može da se prevaziđe moje poimanje. Gospode molim te oprosti što imam takve pomisli o svom duhovnom ocu, slaba sam, neznam kako da ti priđem, pomozi. Pomozite mi da ne padnem u greh i prelest. Svako dobro od Gospoda vam želim! Hristos Vaskres! sestra
N.N


Odgovor:
Draga sestro, Hristos vaskrse! Bilo je pravo zadovoljstvo čitati Tvoje pismo. Radujem se i blagodaran sam Gospodu što Tvoja deca imaju tako brižnu i vedru majku, koja i pored nesporazuma u braku, ne napušta nadu da će taj brak ponovo biti uspostavljen, jer se u njemu rodilo troje dece, koja imaju pravo i na oca i na majku. I još nešto. Tvoje pouzdanje na Gospoda, predavanje u Njegove ruke sebe i svoje dece, pravi je put i siguran garant da će deca biti dobro vaspitana, da će postati čestiti ljudi. Draga sestro, ne malaksavaj! Nije Ti sigurno lako kao samohranoj majci, ali pregaocu Bog daje mahove. Ti znaš i osećaš da nisi sama. Onaj ko je uz Gospoda, on ima većinu sa sobom: Svetu Trojicu, Presvetu Bogorodicu, Anđele i Svete Božje ugodnike. Moli se i nadalje Gospodu Bogu, a i svoju decu uči strahu Božjem, Njegovim moralnim zakonima i molitvi, a Bog ljubavi će vam pomoći da prebrodite sve probleme.
Imaš, kako pišeš, samo izvesnu nedoumicu sa Svetom tajnom ispovesti. No i to se može vrlo lako otkloniti. Imaš posebnu sreću da imaš divnog sveštenika i uzornog duhovnika. Sama kažeš da svi vernici žele kod njega da se ispovedaju, da je u službi Bogu i svojim parohijanima i po 18 časova dnevno, pa zato i Ti imaj razumevanja prema njemu. Kad osetiš potrebu za Svetom tajnom ispovesti, pozovi svoga duhovnika i dogovori sa njim termin. Ne mora to biti nedeljom pre Svete liturgije, već bilo kog dana, kada oboje imate nešto slobodnog vremena, posle podne, uveče. Sigurno da nekad neće biti lako udesiti termin, obzirom na Tvoje obaveze: posao, kuća, deca, a i duhovnik koga svi parohijani traže. No, imaj strpljenja, jednom mesečno, pa čak i ređe, naći će se vremena, da bez žurbe i opterećenja porazgovaraš sa svojim duhovnikom i da se ispovediš. Neka Vaskrsli Gospod pomogne Tebi i Tvojoj dečici, da i nadalje ostanete čvrsta crkva u malom, da se radujete Gospodu u životu, a Bog će vas obdariti dobrim zdravljem i duhovnom krepošću.
Vaistinu Hristos vaskrse! Vaš o. Dušan

2 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *