Нервоза пред склапање брака

Питање:
Помаже Бог Оче.Хтела сам да ме посаветујете по питању моје везе с једним момком.Старија сам од њега 3 године и у вези смо мало више од годину дана, ја њега волим, он је вредан, поштен, способан, из нормалне породице, што је најважније он је човек с ким бих ја желела да оснујем породицу.Отворено смо прчали о свему, он сматра да му је можда рано за то али мени је већ 28год за месец дана. Лепо се слажемо и искрени смо обоје, он се плаши да ме не повреди, тврди да му је стало до мене, па смо се до говорили да наставимо наше друговање док не видимо обоје шта нам је чинити, да не повредимо и не изневеримо једно друго. Ја лично мислим да је мени више стало, али да је проблем што је он можда још незрео да се суочи с озбиљношћу формирања породице. Он стално тврди да сам ја све што би један човек могао пожелети од своје животне сапутнице, и да се плаши да ме не спутава у стварима које ја желим и за које ми је реално већ време.Једном у разговору ми је признао да му фали година две да сазри, да доврши факултет, и да не би зелео да ја пропустам због њега прилике, да се греши и да ме спутава.Верујте ми оче да ми не би био проблем да га чекам колико треба јер га волим.Он је скроз другачији од данашње већине младића који никад не размишљају о својим поступцима и њиховим последицама.Искрено, ја не бих могла да пожелим бољег животног сапутника од њега, и до њега ми је стало јер је скроз по хришћанским и нашим патријархалним правилима васпитан, па сматрам да би нам бое здравља сутра деца расла у здравој породици. Знам да нам је Бог свима дао да имамо слободу избора, па тако и њему, ипак верујем да моја несебична љубав и стрпљење могу да пробуде исте емоције и код њега, зато сам решила да не одустајем лако, и молим Бога да ми подари љубав тог човека, стога Вас као духовника молим да ме посаветујете о начину на који да се молим за његову љубав и да нас Бог благослови светом тајном брака и подари нам здрав пород.Ако грешим молим вас укажите ми на то, мада сматрам да треба да верујемо и да се молимо за оно што желимо, нарочито ако је то у складу с Божјим законима.Нек Вас Бог благослови што нам помажете и упућујете нас на исправан пут!
Марија


Одговор:
Драга сестро, Бог Ти помогао! У Твом страху да не изгубиш вољеног младића, за кога имаш само речи хвале, а уз то Твојих 28 година, чини Те мало нервозном пред најважнији догађај у животу. Заиста, у праву си кад сматраш и схваташ да је честит хришћански брак услов среће и мирног живота на земљи. Свог вољеног младића, за кога би желела да се удаш, представљаш као узорног човека и хришћанина, али мало “незрелог” и плашљивог, несигурног да се ухвати у коштац са озбиљним животним проблемима. Мислим да у томе грешиш. Он са 25 година није незрео, не плаши се он Твојих 28 година и Твог већег животног искуства, већ зато што он није спреман и за ону другу страну брака, за његово материјално обезбеђење. Није завршио факултет, нема формалних услова за запослење. Ти си, свакако, већ стекла своју диплому и, иако то у писму не кажеш, сигурно да имаш и добар посао. Ако обоје искрено не желите једно друго да изгубите, ако једно у другом видите могућност заједничког живота, ако обоје имате жељу за стварањем породице и благословеним породом, договорите се као озбиљни и зрели људи. Ви се међусобно волите, а кад је тако онда се љубављу све може постићи. Из љубави он ће, уз Твоју свесрдну помоћ, запети из петних жила и довршити факултет и тиме ће нестати бар формалне препреке за брак (Срби то понекад чине и из ината, али у вашем случају ће то бити израз обостране љубаве и племените жеље) . Ако он не добије посао одмах, а Твоја примања буду довољна бар за почетак заједничког живота, он се неће осећати пониженим, јер ће имати квалификацију и све услове за тражење посла.
Свакако да у својим личним молитвама треба да се обраћаш Богу и за њега, а и да заједно одлазите у цркву, да се исповедате и причешћујете. Заједничка молитва, а поготово Света тајна причешћа, даће вам додатне снаге и стрпљења, како би у догледно време стали и пред олтар свотога храма. “Стрљен – спасен! ”
Драга сестро, негујте обострану љубав, молите се Богу и Бог ће вам помоћи у свим вашим напорима. Срдачан поздрав од о. Душана

Comments are closed.