NASLOVNA » Vera i Pravoslavlje, PITANJE PASTIRU » Nepoštovanje supružnika

Nepoštovanje supružnika

Pitanje:
U braku sa mojim mužem sam 26 godina i imamo dvoje dece u tom braku.
Ostala sam veoma mala bez majke i odrasla sa ocem u Hrvatskoj gde su se poštovali sveci i blagdani ali se nije odlazilo u Crkvu, tako da mi je upravo taj dio čitav život nedostajao, pa sam tako u neznanju i grešila.
Unazad 6-7 god. čitam crkvenu literaturu kao Psaltir, Prolog, Posavetujte me oče i mnoge druge literature i punim srcem i velikom ljubavlju primam sve i trudim se maksimalno i usavršavam u pravoslavnom životu, i žao mi je svega što sam propustila jer se ovako puno bolje osećam.
Muči me jedan problem. Moj muž poštuje svetinje, pravoslavac je ali nije vernik. Slabo me poštuje, često me vređa i nikad ne osećam njegovu pravu ljubav. To je uvek nešto usiljeno. Ja sam strpljiva i praštam. Ne želim da mi deca rastu bez oba roditelja jer ja to najbolje razumem. Ništa nam ne ide u napredak. Šta god počnemo sve se istopi i propadne. Počnemo graditi kuću i stanemo već u početku zbog svađe. Poštujem ga ali ponekad mi ponestane snage i ne znam šta da radim. Preklinjala sam ga da ide samnom i ćerkom u Crkvu. Pođe 1-2 puta i neko mu tamo zasmeta i više neće. Moje svakodnevne molitve mi ne pomažu da se urazumi i da se slažemo i dogovaramo kako Bog zapoveda. Želim njegovo poštovanje i iskrenu ljubav. Smatram da sam to zaslužila sve ove godine. Koju molitvu da molim za nas a koju za našu decu i šta treba da radim da naš brak dovedem u Božiji blagoslov. Napominjem da redovito postim. Šta još da radim jer ne mogu više da izdržim.
S ljubavlju
N.N


Odgovor:
Hristos Vaskrse! Draga, Molitva nije samo molenje za nešto nego je i proces konstatnog održavanja prisnosti i blizine sa Bogom. Kroz molitvu mi održavamo svakodevnu komunikaciju sa Bogom, posebno onu slavoslovnu. I Gospod je molilo da ako je moguće da ga mimođe čaša koju je morao da ispije jer je bilo teško. U tegobi obično tražimo pomoć ali često ne znamo kakva je volja Božija. Da, postoje «namenske» molitve ali molitva je uvek bila više njih.
Vaš muž nije crkven a koliko vidim i najbolje se ne slažete pa želite to da promenite. I Gospod to isto želi za svakog čoveka da se osvesti i počne bogougodno da živi, ali zato što su potrebni neki preobražaji u duši. Ako on ide u crkvu i tamo mu «neko zasmeta» on bi trebao da bude u tom duhovnom uzrastu da razume da je to smetanje od đavola, jer on uvek u crkvi nađe neki nesrećni sasud da kroz njega truje i razvaljuje svetu Zajednicu. Mnogi se sablažnjvaju o ovu činjenicu smatrajući da su u crkvi zaštićeni od delovanja loših sila, gde one za to uvek koriste ljude.
Venčanjem u Crkvi vi ste se obavezali i na mučeništvo u braku i ono uvek romantično i ne donosi samo romanse i ljubav nego i trpljenje, a ono isto treba da bude iz ljubavi. Vidite, ovde je ljubav široka i ona se najviše pokazuje kroz sastradanje, koje je daleko više od vaše «zasluge» za samo onu romantičnu. U vašim ljudskim mogućnostima imali ste priliku da u njemu otkrijete iskrenost ili neiskrenost do tog momenta kada ste rešili da stupite u brak, a ako je to bila jedna od greška koju pominjete onda je sada smireno okajavajte. Produžite da postite i dušom a ne samo telom i još više se predajte molitvi, koja pre svega ima za cilj da isceli vašu dušu i da snage da ponesete krst koji vam se trenutno nudi. Svete žene se u Žitijama svetih muževe tvrdih srca lomile i preobražavale krotošću, dobrotom i izbegavanjem svađa, naravno uz molitvu. Ja ne ume da vam dam drugačiji savet, a posebno neki volšeban gde preko noći možete da promeite jednog čoveka.
U Biblioteci svetosavlje.org možete da nađete «molitvu za svetu tajnu braka» ili za «umnožavanje ljubavi».
Želeći vam pomoći i sva druga blaga od Gospoda
Vaš
oLjubo

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *