Неплодна љубав

Питање:
Бог помого, на вашем сајту нашао сам неке одговоре на тему која ме занима, али бих желео да ми дате конкретан одговор. Као што рече једна госпођа, мало ми је глупо да пишем о овоме, али јако сам млад па ми требају духовни савети. Верујем у Бога, постим, идем у цркву, али… код мене се јавља неплодна љубав, али још увек се трудим да је не пробам и не осетим њен укус. Све моје фантазије се завршавају на инернет страницама и “камера чатовима”. Па ме знима, да ли сам згрешио Богу, и на који начин да се искупим? На форуму Православље сам повео тему, шта би било са Евом да није пробала јабуку – не би отишла у пакао, па ми је за сада то једина светла тачка, јер ни ја нисам оскрнавио своје тело. Да ли сам у праву, и како даље?
Н.Н


Одговор:
Драги…
Многи светитељи су имали таква искуства и такве налете страсти. Црква се сећа Преп. Марије Египћанке која је живела развратно и која је из радозналости пошла у Свету Земљу да обилази Св. Места. Када се нашла на прагу Храма Св. Васкрсења Божија сила јој није дала да уђе унутра. Она се покајала за своје грехе, завапила Богу да јој опрости и Господ је допустио да уђе. Обећавши да ће све што има раздати сиромасима повукла се у пустињу и тамо провела остатак живота. Пред крај живота на њу је случајно наишао Св. Захарије, велики подвижник тог доба, и записао њен животопис.
Таквих примера има још пуно. За избављење од те страсти треба строжије постити, молити се Богу, читати Велики покајни канон, Акатист Преп. Марији Египћанки, Св. Марији Мадалини, Преп. Мојсију Угрину и многим светима.
Ми као православни хришћани треба пред собом да имамо њихово обраћење (враћање са погрешног пута на прави) као светлост у тами, а не примере оних који су пали у грех. Додуше Св. прамајка Ева је избављена из Ада при Васкрсењу Христовом, тако да можемо њену наду да ће доћи Избавитељ да имамо за светлу тачку и да се на ту наду поуздамо, али труд је неизбећан.
Ваш о. Иван

Comments are closed.