Немиран дух

Питање:
Помаже Бог Оче, Живот гледам научнички. Математички постоје двије крајности, позитивна и негативна. Колики год замишљали колики је бесконачан број, тај број којег смо замислили, је опет тако смјешно мали у односу на онај крајњи. Тако у животу постоји добро и лоше. Кад кажем “добро”, онда тај израз и његово значење схватам као бесконачан број, који је несхватљив и дјелује нестваран и теоријски добар је само Бог. Дакле, по мом мишљењу, у нашем Земаљском свијету не постоји потпуно добро, али оно што је потпуна истина је да можемо тежити. Исус је трпио све, и није ни једном узвратио. Тежим да будем родољубив. Родио сам се прије 22 године у Далмацији. Свашта сам доживио од Хрвата. Као дијете сам се хранио хрватским веома добрим производом “Чоколино”. То је нешто што ме подсјећа на колико-толико лијепо дјетињство. Јуче сам у продавници видио производ “грашак мрква” предузећа “Фриком” које је купило хрватско предузеће. У Далмацији Срби откад ја знам за себе су увијек говорили мрква, док се овдје у Београду каже шаргарепа. Ако бих погледао тај производ и искључим сва искуства која имају везе са Хрватима, мени је и драго да у Београду на производу видим да пише мрква, јер тако цијели живот говорим. С друге стране узмем у обзир искуства са Хрватима, дође ми да најрадије запалим производ, нађем власника продавнице и пребијем га на мртво, протјерам све што је њихово. У оба случаја, дух ми није миран, јер ми обе варијанте сметају. Кад још додам, да на Задарском приморју нема једног производа који је направљен у Србији, или Српској, и на овогодишњем Сајму књига на једног хрватског издавача видим књигу “Хрватска Православна Црква”… не знам како да се осјећам, али бих најрадије волио да ми је дух миран. Какво је Ваше мишљење? Како бих се требао понашати?
Милош


Одговор:
Драги Милоше, Мени се чини да си довољно пропатио, нагледао се свега и свачега и да ти је преко потребна бистра вода и здрава храна, као и свима нама уосталом…
Препоручио бих ти да се мало потрудиш и пронађеш понеку књигу, спис, чланак, било шта, од некога од Светих Отаца, као на пример: св. Јована Златоустог, св. Василија Великог, св. Јефрема Сирина, и т.д. Многи од Светих Отаца су преживели многе и страшне муке у свом животу а сачували су свој мир и стекли такву силину духа да им се до данас људи диве. Од њих се можемо научити многим стварима.
Кад мало прочиташ, онда отиди у неки манастир, просто на један, ако могу тако да кажем – духовни одмор, на 4-5 дана, онако као што људи иду на летовање или у природу. Тамо можеш упознати један други свет, који је много реалнији и јачи од овог.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.