NASLOVNA » Brak, deca, porodični odnosi, PITANJE PASTIRU » Nemam kontakt s mužem, samozadovoljavanje?

Nemam kontakt s mužem, samozadovoljavanje?

Pitanje:
Poštovani oče, Pišem prvi put nekom ocu u nadi na odgovor. Udata sam i imam veliki problem. U braku sam tri godine i imam problema sa sobom najviše. Želela bih da znam da li je greh kada se zadovoljavam telesno, mislim kada masturbiram, jer sa mužem nemam kontakt. Često želim telesni dodir sa nekim i borim se protiv toga jer ne želim da prevarim muža. Mnogo ga volim i ne želim da zgrešim. Molim vas da me posavetujete. Blagoslovite, oče!
Aleksandra


Odgovor:
Poštovana Aleksandra, Vi mi zaista zvučite kontradiktorno ovome što tvrdite! Šta to znači: ja volim svoga muža, a želim telesni kontakt sa drugim muškarcima? Ovo je krajnje nerazumljivo. Vi volite svoju majku ili oca, ili brata, i u to uopšte ne sumnjam, ali voleti svog muža se tiče braka kao Božanske ustanove. Bez svake sumnje, ta vaša velika ljubav prema vašem mužu nije kompletna, niti iskrena, a povrh svega, možda i ne znate šta je to prava bračna ljubav.
Ovo pitanje je široko i ono traži neku vrstu proučavanja. Pre svega se otvara pitanje kakav je vaš brak? Da li vas muž izbegava i zapostavlja? Ako je to u pitanju, a nije posredi neka bolest, onda vaš muž snosi još težu odgovornost za te vaše prikrivene strasne želje. On vas sablažnjava i navodi na greh. Apostol braka, sveti Pavle, jasno određuje bračne dužnosti i smatra ih za svetinju. U sedmoj poslanici Korinćanima on jasno određuje značenje prave bračne ljubavi u kojoj veliku ulogu igraju i telesni kontakti i obaveze. On kaže: «Muž neka ukazuje ženi dužnu ljubav, kao i žena mužu», i nastavlja: «Žena nije gospodar od svojega tijela, nego muž; tako i muž nije gospodar od svojega tijela, nego žena» (3 i 4 stih) . Ovde je jasno da se ne radi samo o nekoj emotivnoj ljubavi koja se zbog nekih «čistih raloga» odvaja od telesne, nego se jasno povezuje i traži u jednoj neraskidivoj celini. Da ne bi padali u sumnju da je možda drugačije, da taj telesni kontakt nije u braku viđen kao nešto nečisto, sveti Apostol nas ne ostavlja u nedoumici nego je jasan: «Ne zabranjujte se jedno drugome, sem po dogovoru privremeno, da bi se predali postu i molitvi, pa opet da se sastanete, da vas satana ne iskušava vašim neuzdržanjem». (stih 65) . «Dogovor» je ovde ključna reč, i ako jedna strana nije sposobna da se preda uzdržanju, onda dogovora nema, osim poštovanja opšteg uzdržanja kada to Crkva propisuje. Dakle, ako «dogovora» nema, svako samoinicijativno uzdržanje (s tim da nisu u pitanju medicinski razlozi) jeste neopravdano i pred ovom svetinjom je ozbiljan greh! Mnogi brakovi stradaju kada jedan bračni drug reši da se svojevoljno preda uzdržanju i tek KASNIJE otkrije da nije za brak, nego za neku vrstu manastirskog života sa ubeđenjem da čini nešto blagosloveno i bogougodno. Na žalost, taj bračni drug čini dvostruki greh; on greši protiv same Svetinje Tajne braka, kao i svoga druga, navodeći ga na veća iskušenja, sve do preljube, i ta preljuba neće biti individualni greh, nego zajednički i to više onog koji je naveo na tu sablazan (uporedi Mt 18, 6) .
Na vama je da rešite koji su to razlozi iz kojih je fizička ljubav umrla među vama, a da i dalje telesne požude žive? Otvoren razgovor u kojem nema ni najmanje tajne može da reši vaše pitanje.
Ako je u pitanju bolest vašeg muža, onda se molite Bogu da istrajete u vernosti svom obećanju koje je ozakonjeno pred Crkvom i, naravno, svome mužu.
Što se tiče masturbacije, nemam nameru da o njoj ponovo govorim, jer sam nedavno odgovorio na ovo pitanje, i možete da ga nađete u arhivi pisama «pitanje pastiru» na svetosavlje.org.
Sa Blagoslovom i poštovanjem, o. Ljubo

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *