NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » NEBO NA ZEMLJI

NEBO NA ZEMLJI

 

NEBO NA ZEMLJI
 

ČITAOCIMA.
 
Čitaoče pobožni! Bogato i privlačno duhovno blago se tebi predlaže! Da bi se zainteresovao ovim, neophodno je da pročitaš barem jedan članak iz zapisanih misli prisnopominjanog ugodnika Božijeg, oca Jovana Kronštatskog (Sergijeva) o spasiteljnoj Liturgiji, izabran iz njegovih djela. On ju je sam nazivao „nebo na zemlji“. A šta može biti za hrišćanina dragocjenije, važnije, blaženije od neba? U tome je – srce našeg života! Ali upravo zbog važnosti predmeta, a takođe zbog velikog obilja misli i dubokog sadržaja duhovnih preživljavanja Božijeg služitelja, knjigu ovu treba čitati ne samo sa uobičajenom pažnjom, nego i sa religioznim blagogovenijem, sa molitvom, prekrstivši se. I trebalo bi je čitati i iščitavati ne samo jednom; tek tada će biti moguće usvojiti svo bogatstvo njegovog duhovnog iskustva; tada će se u potpunosti otkriti dušespasiteljna korist svetih misli i osjećanja baćuškinih.
 
Pri tome treba znati da u našoj literaturi boljeg razjašnjenja duha i smisla Liturgije nema uopšte; a u inostranstvu – ništa ni nalik tome.
 
Posebno dragocjena knjiga treba da bude svakom pastiru; njemu samom će se otkriti veliko blago; a tada on i drugima može da ga otkrije.
 
Po molitvama Pravednika pastira, o. Jovana, da spasi i nas Gospod na zemlji – za Nebo.
 
ARHIEPISKOP VENIAMIN
 

   

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *