NASLOVNA » Vera i Pravoslavlje, PITANJE PASTIRU » Ne valja se…

Ne valja se…

Pitanje:
Pomaže BOG, oče blagoslovi
Zovem se Duško Marković i Živim u Ivanjici.Posećujem vaš sajt gde sam video da možeš da potražiš savet preko interneta, pa iz tog razloga vam pišem jer me jedno pitanje dovodi u nedoumicu i nemogu da nađem pravi odgovor pa mi treba pomoć.Radi se osledećem, otišao sam kod dobrog komšije da uzmeme beli luk za seme.Na moje pitanje, koliko to košta on mi odgovara „ništa, samo jedan dinar nevalja seme dati džabe“.Odmah mi je prostrujala misao da je to sujeverje ali se nesuprostavljam.Uzimam 10 dinara i dajem supruzi i kažem „ drži plati mu luk“sa namerom da platim seme, i kažem njemu da ja u to neverujem.Sad me muči da li sam postupio kako treba ili sam izdao Hrista povinivši se čoveku i praznoverju, dali sam trebao da odustanem od ovakve pogodbe.Molim vas oče da mi pomognete jer me to mnogo muči pogotovu jer je tek nekoliko dana proteklo od posta a đavo neda mira i plete mreže, da li sam upao u njegovu zamku i zgazio na to blato na putu, molim vas da mi odgovorote.Oprostite meni grešnom ako vam oduzimama vreme, i Hvala BOGU na ovakvom načinu za kontakt jer meni neukom u veri ovo mnogo znači da imaš šta da pročitaš i da se spasavaš jer ni sveštenici nemaju uvek vremena zbog svojih obaveza.Neka Gospod pošalje svako dobro vama i vašem bratstvu.
Duško


Odgovor:
Dragi Duško, Ovo je karakterističan i poučan primer kako nam se đavo ruga preko naših pomisli. On se neprestano trudi da nas pomete na putu spasenja, da nas zbuni i pomuti. Jer, ovde su stvari sasvim jednostavne i jasne: ti si potpuno ispravno postupio kada si platio ono što ti je traženo i kada si rekao da nisi sujeveran. Tu bi ova priča trebala za tebe da bude sasvim završena.
1. Ti se nisi „povinovao“ nikakvom sujeverju. Luk je njegov i on ima pravo da traži šta hoće i koliko hoće za njega, a tvoja dužnost je da platiš ono što ti se traži za stvar koja ti je potrebna.
2. Razlog za takvu cenu, „jedan dinar“, U suštini nije tvoja briga. Ali, pošto je on rekao „nevalja seme dati džabe“, ti si se sasvim korektno ogradio rekavši da ukoliko je to nekakvo sujeverje, ti u to ne veruješ. Dalje od toga ti nemaš ni vlasti ni nadležnosti, jer svaki čovek ima od Boga slobodu da radi ovako ili onako. Mi treba da posvedočimo svoju veru u Boga a ne u prazne stvari, ali ne treba da sudimo svome bližnjem. Hristos kaže: „Ne sudite da vam se ne sudi! “ Ili, „Ko si ti da sudiš tuđem sluzi, jer on svome gospodaru stoji ili pada! “
Ovaj svet je pun i prepun svakojakih stvari i ljudi koji možda trenutno nisu po Bogu. Zbog toga se mi u svom životu držimo prave vere i ograđujemo se njome, isto kao i molitvom, krsnim znakom i hrišćanskim razmišljanjem i vladanjem. To je sa naše strane dovoljno da nas sačuva od zla u nama i oko nas, i da nas stavi pod Božiju zaštitu. Sve ostalo ostavljamo Bogu, koji je Gospod neba i zemlje i svih ljudi, kako vernih tako i nevernih, i koji promišlja i stara se o svakome od nas. Treba da se setimo da je Hristos stradao za nas još dok smo bili nevernici i neznabošci.
Puno te pozdravlja, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *