Не могу да нађем дјевојку

Питање:
Помоз Бог оче, Ја имам 23 године и религиозно сам васпитан. Увјек сам имао велико поштовање према Цркви, православљу и српству. Ја иначе живим у иностранству. 23 године имам и још нисам имао односе са женом. Увјек сам сањао о светој тајни брака и мислио сам да ће ми Бог послати чисту, невину дјевојку… Ја сам сада разочаран јер не могу да дађем невину дјевојку… Скоро све су окаљале свој образ… Ја више не могу бити православац и одан Богу, јер Бог ми није дао невину цуру а вријеме лети! Ја мислим да ћу и ја почети да уживам да се бавим са женама као и остали, јер више не вјерујем да ћу наћи невину жену. Ипак ја мислим да жене морају бити невине. Ако оне то нису онда што бих ја као мушко морао бити? Разочаран сам и не знам више шта да радим. Међутим почео сам да се бавим са интернетом и рукоблудом… Како то да су наше дјевојке толико неморалне? Дође ми да скро скренем с пута! ! Шта би ви мени савјетовали оче драги? Поздрав!
Н.Н


Одговор:
Драги брате, Саветовао бих ти да прочиташ ово: http: //www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/o-ljudskim-mislima: -muve-i-pcele_98961.html
Једном су упитали Старца Пајсија Светогорца о многим саблазнима које гледамо и слушамо у свету око нас. Старац је на то рекао: Из искуства знам да су људи подељени у две категорије. Трећа категорија не постоји; људи припадају или једној или другој! ” – говорио је он.
Први подсећају на муву. Главна особина муве је да њу привлачи нечистоћа. Када се, на пример, мува нађе у башти пуној цвећа прекрасног мириса, она га неће ни приметити, и зауставиће се на некој нечистоћи коју нађе на земљи. Почеће да кружи унаоколо и осетиће се сасвим лагодно у смраду.
Ако би мува могла да говори, а ви затражили да вам у башти покаже ружу, одговорила би: ‘Ја уопште не знам како ружа изгледа. Знам само где да нађем ђубре, клозете и блато’.
Постоје људи који подсећају на муву. Људи који припадају овој категорији навикли су да мисле негативно и у животу траже лоше стране, ниподаштавајући и одбијајући присуство добра.
Шта тражи пчела? Друга категорија јесу они што подсећају на пчелу, чија је главна особина да увек трага за нечим слатким и пријатним да би на њега слетела. Када би се пчела нашла у соби препуној нечистоће, са комадићем бомбоне у углу, она би занемарила сву нечистоћу и слетела на бомбону.
Када бисте од пчеле затражили да вам покаже где се налази баштенско ђубре, одговорила би: ‘Не знам. Могу ти рећи само где да нађеш цвеће, сласт, мед и шећер’. Она зна само за добре ствари у животу, док су јој оне рђаве непознате.
Сакрити туђе зло
Друга категорија људи има позитивне мисли и види само добру страну ствари. Они се увек труде да прикрију зло како би заштитили ближње; насупрот људима из прве категорије, који се труде да изложе зло и да га изнесу на површину. Када неко дође код мене и почне да оптужује друге људе, доведе ме у тешку ситуацију и ја му наведем овај пример. Тада му кажем да одлучи којој категорији жели да припада, како би могао да нађе људе исте врсте и да се са њима дружи.”
Шта тражи мува? Једна кућа беше препуна предивног цвећа. Цвеће беше прекрасног мириса, зато многе пчеле долажаху у кућу и сакупљаху нектар који даваше најмирисније цвеће. Нигде више не беше мириснијега цвећа. Цвеће увек мирисаше, али с времена на време мирисаше много лепше и јаче. Тада се највише пчела, са посебном радошћу, сакупљаху у кућу. Нико на свету тада не беше срећнији од тих пчела.
Али, једнога дана у ту кућу улете мува. За разлику од пчела, које су сакупљале нектар, мува поче грозничаво да лети тражећи нечистоћу. „Где је нечистоћа? Овде мора бити нечистоће, ја осећам смрад! ” – повика мува и настави да лети, удара главом у зидове и прозоре и да зуји.
Одакле долази лоше? „Где је смрад? ! Морам наћи нечистоћу! ” – викаше она бесно. „Шта ти је? ” – упиташе је пчеле. – „Овде нема никакве нечистоће.”
Но, и поред тог грозничавог трагања за смрадом, она не пронађе нечистоћу јер, заиста, у кући не беше никакве нечистоће – беше само мириса од нектара који пчеле сакупљаху. Али муву није интересовао благоухани мирис – она тражаше нешто друго. Због тог њеног понашања, касније настаде изрека „зуји к’о мува без главе”.
После мало буке и бруке, застаде мува и замисли се над својим понашањем. Тада рече себи: „Можда овде стварно нема нечистоће”. И схвати мува одакле долажаше смрад који она тражаше. Смрад долажаше из њених сопствених уста.
Упозорење
Ово директно поређење јесте истовремено и упозорење свима нама да се запитамо којој категорији припадамо, или којој тежимо да припадамо.
О чему говори ова прича? Кућа пуна цвећа – то је храм Божји. Нектар који пчеле сакупљаху јесу енергије Божје, тј. благодат Божја, која се даје вернима у Цркви. Тражећи благодат, верни долазе у Цркву. Време када цвеће најлепше мирисаше и када се највише пчела сакупљаху у кућу, јесте време богослужења и Литургије. Пчеле представљају побожне Србе. Мува такође представља побожног Србина, само што он има одређене духовне проблеме и тегобе.
– – – – – – – –
Поздравља те, О. Срба

Comments are closed.