Naučimo se molitvi

NAUČIMO SE MOLITVI

POTRUDIMO SE DA SE MOLIMO BOGU U ISTINI

U svojoj prvoj današnjoj besedi želim da postavim dva pitanja: Zašto se vernik moli i da li je molitva dostupna čoveku koje još ne veruje u Boga?
Međutim, možda bi, pre svega, makar približno, trebalo reći šta je to molitva. Molitva je vapaj duše, molitva je reč koja se otkida iz srca. Postaviti pitanje zbog čega se čovek moli za vernika je podjednako neshvatljivo kao kad bi se reklo: zašto ovaj zaljubljeni čovek govori voljenoj o svojoj ljubavi? Zbog čega dete plače, obraćajući se majci kad mu je nešto potrebno? Zato što ono zna da će se ona odazvati na njegovo dozivanje, zato što će na njegove reči ljubavi uzvratiti radošću i uzajamnom ljubavlju.
Ponekad se vernik moli zbog toga što ga je obuzelo živo i duboko osećanje Božije blizine i Njegovog prisustva. Ovo može da se dogodi u crkvi, može da se desi kod kuće, ili u polju, ili u šumi – čovek odjednom oseti da je Bog blizu, srce mu je puno umiljenja i ispunjeno trepetom. I eto, čovek se sa molitvom, bilo zahvalnosti, ili radosti, ili naprosto trepeta, obraća Bogu. Car David u jednom svom psalmu kliče: „Gospode! Radosti moja!“. Eto to je prava molitva. Ponekad U čoveku koji je to doživeo ostaje osećanje: „O, kada bi ovo potrajalo!“ I obuzima ga čežnja za Bogom. Čini mu se da se sada Bog nekako udaljio ili da se on sam udaljio od Boga. Naravno da nije tako. Bog nam je beskonačno i stalno blizu… I čovek počinje da traži Boga kao što ponekad u tami pipamo oko sebe tražeći neki predmet. Čovek ne traži Boga negde na nebu, on traži Boga duboko u sebi, trudi se da molitveno i sa strahopoštovanjem utone u sopstvene dubine da bi ponovo stao pred Lice Božije.
Ovo iskustvo je slično iskustvu čoveka koji još nije vernik, ali koji traži. Osnivač Studentskog hrišćanskog pokreta u Rusiji, baron Nikolaj je, naslušavši se o Bogu od svojih vršnjaka i drugova, osetio želju da sazna da li Bog postoji ili ne. I ova žudnja da se uveri podstakla ga je da jednom u šumi uzvikne: „Gospode! Ako postojiš, javi se!…“ I tada ga je obuzelo neko duboko osećanje i on je postao verujući.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *