ИЗДВАЈАМО

БИБЛИОТЕКА

 • Јерес константинопољског папизма


  Шта стоји иза свих ових поступака константинопољских патријараха? Зашто сматрају да имају права да их чине и какве циљеве притом желе да испуне? За одговор на ово питање нема потребе да прибегавамо теоријама завере или да спекулишемо – сасвим је довољно да се обрати пажња на речи које су јавно изговорене.
 • Патријарх Вартоломеј, Украјина и аутокефалија


  Коментар свештеника Георгија Максимова на најаву давања аутокефалијe расколницима у Украјини од стране Константинопољске патријаршије.
 • Духовна власт пастира и слобода личности духовног чеда


  У овом чланку је начињен покушај да се сакупе мисли светих отаца и искусних пастира посвећене теми одговорности пастира и његовој бризи о другима и питању „дара духовне слободе“ човека о којем пастир води бригу.
 • Часослов


  Садржи све службе по поретку светих јерусалимских манастира и целе Саборнокатоличанске Православне Цркве Христове.
 • Историја Цркве


  Сократова „Историја Цркве” обухвата период од 305. до 439. године (тј. до окончања седамнаестог конзулства императора Теодосија Другог), време препуно догађаја који су оставили неизбрисив траг у историји хришћанства.

ЛИСТА

Јереј Ђуровић на Поукама »

Писац: Rodoljub Lazić - број порука: 4 – последња порука послата: 23.05.2019 15:17:35

Шта јесте нова "породична политика" Двери »

Писац: Igor Poch - број порука: 6 – последња порука послата: 20.05.2019 16:38:36

Сањин јутјуб канал православне психологије »

Писац: Rodoljub Lazić - број порука: 1 – последња порука послата: 20.05.2019 13:41:15

Шта јесте нова "породична »

Писац: Igor Poch - број порука: 2 – последња порука послата: 17.05.2019 10:44:58

У шта ћемо васкрснути? »

Писац: Milorad, Info misija - број порука: 1 – последња порука послата: 14.05.2019 15:42:07

СА ПРЕПОДОБНИМ ЈУСТИНОМ ИЗ ДАНА У ДАН

Ми данашњи људи, ми јучерашњи људи, људи сутрашњице до Страшнога Суда, сви људи, шта да кажемо? Да се ми наоружамо том врлином, тим таквим смирењем, да сагледамо величину Господа Христа, Бога, Богочовека, да сагледамо све оне Божанске дарове које Он нама носи, које Он нама дарује, а дарује нам Вечни Живот, Вечну Истину, вечну Правду, да се претворимо у прах и прашину, да заједно са Претечом вапимо: Авај, нисмо, Господе, достојни да одрешимо ремена на обући Твојој.

ПИТАЊЕ ПАСТИРУ

 • Да ли се духовност своди на пост?


  13. априла 2019.
  У вези сам са једном девојком већ пола године, и планирам да је женим. Међутим она је јако млада и жели да студира. Уз то је имала једну везу пре мене и изгубила је своје девојаштво, што ми додатно ствара много велики бол. Ја сам из побожне фамилије, постим сваки пост и одан сам Господу Богу. Да ли ћу имати успешан брак ако је оженим?
 • Колико „кошта“ спасење?


  12. априла 2019.
  Чини ми се да је у цркви увек више оних који би јефтино да прођу, а мање удовица које су спремне да дају и последњи динар ради небеског царства. С обзиром да моји приходи превазилазе моје потребе, у могућности сам да новчано помажем сиромашне и да прилажем цркви. Међутим, увек сам у дилеми да ли је то довољно.
 • Халал стандард и православни приступ


  12. априла 2019.
  Халал је стандард који је услов за извоз хране у исламски свет. Обележава га молитва муслимана пре почетка производње. Како ми православни треба да се односимо према таквим прехрамбеним производима?
 • Четрдесет дана на Велики Петак?


  28. марта 2019.
  Нашој драгој свекрви, мајци, баки... 40. дан пада баш на Велики петак пред Ускрс. У јако великој смо недоумици јер нам наш свештеник (ми живимо у Београду) саветује да то никако не дајемо тог дана, јер није по црквеним правилима, а свештеник из њеног краја, Блаце код Прокупља, каже да баш тог дана требамо да испоштујемо и обележимо 40. дан од њене смрти.
 • Хоћу да постим, а родитељи се буне


  28. марта 2019.
  Отац не жели да будем "фанатик" вере, па да идем сваке недеље у цркву или да постим цео пост. Успела сам да са њима постим прву недељу поста, али следећу недељу су већ почели да праве проблем, зашто морам сваке недеље да се причешћујем (пошто они не желе уопште). Трећу недељу поста сам прекинула телесно, зарад њих, да не би долазило до свађе.

ПИСМО | PISMO

ћирилица | latinica

ПРОЛОГ

 1. 11. мај по јулијанском календару

  На данашњи дан у нашој светој, саборној и апостолској Цркви прослављају се:
  – Свети Кирил и Методије Равноапостолни
  – Свештеномученик Мокије
  – Свети Никодим, архиепископ пећки

  24. маја

ПРАВИЛО ПОСТА

pravilo-posta-b

Данас се пости на риби.


ЧТЕНИЈА ИЗ СВЕТОГ ПИСМА ЗА МИРЈАНЕ

dnevna-ctenija-b

 

Јер 21-22; Мт 4; Сир 2.

 

Листа ознака појединих делова Светог Писма налази се ОВДЕ.