NASLOVNA » Duhovni život, snovi, borba sa iskušenjima, PITANJE PASTIRU » Napadi demona

Napadi demona

Pitanje:
Pomaže Bog, posle dugog razmišljanja odlučila sam da vam napišem ovo pismo ukoliko budem uspjela reći šta hoću da kažem i da vas zamolim za savjet. Ja ne mogu sve ispričati jer ne bi bilo kraja mojoj priči. Pisala sam vam zbog iskušenja i napada, pošto sam dugo čitala odgovore od svetih otaca i shvatila sam da griješim i kad čak uspijem da zaspim vjerujem da i tad griješim, imam neki osjećaj čudan da sam ja najveći grešnik od kad otkad svijet postoji da nije bilo većeg grešnika. Ne bi mislim toliki napadi bili svakih pojava u likovima i u svetim, glasovi svašta, u januaru mi se desilo po noći da sam ustala i vidjoh naš srpski crkveni znak kako na mene leti i uleti u mene se pretvori u sjedne strane zmija s druge neka aždaja, tako da sam ćutala da vidim šta hoće u meni, rekla sam moj Spasitelj će doći sudiće nam a ja se ne bojim ne strašim nikoga sem Boga. Pirila je dugo kroz moje uši tako da mi je dosadila pa sam rekla sad ću se moliti Bogu i za tebe. Dragi oci šta ja da radim da me Gospod usliši. Doktorica za živce mi rekla da bi dio od mojih živaca volela imati, jer sam ja posumnjala da sam luda i ne znam šta sve nisam posumnjala u sebe, ali je ovo gorka istina što mi se dešava.
Gospod Bog neka je svama ako imate vremena da mi odgovorite i ovo da izbrišete ja mislim da ovo netreba u javnost, još jednom vam svako dobro od Gospoda i hvala Zbogom
N.N


Odgovor:
Bog ti pomogao sestro, To nije ništa neobično. Kada neko želi da ide ka Bogu, đavo želi da ga zbuni, saplete i omete. Mnogi ljudi su imali takva i slična iskušenja. A i nama, sveštenicima, mnogi pričaju o tome kako im se dešavaju slične stvari. To je ta duhovna borba, o kojoj apostol Pavle govori u poslanici Efescima, 6. glava: 12. Jer ne ratujemo protiv krvi i tijela, nego protiv poglavarstva, i vlasti, i gospodara tame ovoga svijeta, protiv duhova zlobe u podnebesju.
13. Zato uzmite sveoružje Božije, da biste se mogli oduprijeti u zli dan, i odoljevši svemu, održati se.
14. Stojte, dakle, opasavši bedra svoja istinom i obukavši se u oklop pravde, 15. I obuvši noge u pripravnost za Jevanđelje mira; 16. A iznad svega uzmite štit vjere, o koji ćete moći pogasiti sve ognjene strijele nečastivoga; 17. I kacigu spasenja uzmite, i mač Duha, koji je riječ Božija. (Zač. 234) .
18. I svakom molitvom i prozbom molite se u Duhu u svako doba, i uz to, bdite sa svakom istrajnošću i moljenjem za sve svete…
23. Mir braći i ljubav sa vjerom od Boga Oca i Gospoda Isusa Hrista! 24. Blagodat sa svima koji postojano ljube Gospoda našega Isusa Hrista. Amin. Najpre, ovakve napade i razne trikove treba ignorisati. Ne treba na njih obraćati pažnju. Treba stajati čvrsto pred Bogom. Baš onako, kako si i sama rekla: „…ja se ne bojim, ne strašim, nikoga sem Boga! ” Treba se moliti Bogu i našem anđelu čuvaru da oteraju od nas ovakve prikaze. Osim toga, vrlo je važno voditi računa o svojoj duši. To se radi tako, što ćemo paziti o čemu, šta i kako razmišljamo, kakve misli puštamo da nam se motaju po glavi, za kakvim stvarima žudimo, šta želimo od sebe i od drugih ljudi, i tako dalje. Treba na to pripaziti, a potom, treba postiti postove i Bogu se moliti svakoga dana. Treba ići u crkvu na molitvu, ispovedati se redovno i pričešćivati. Jer, kad čovek dugo vremena zapusti brigu o sebi, onda se nakupe svakakvi problemi. Zato, malo po malo, očisti svoje misli od svega ružnog. Oslobodi svoje srce (osećanja) od svega nedostojnog, i vodi brigu o čistoći uma i srca, moli se Bogu, anđelu čuvaru i svetiteljima, posti, ispovedaj i pričešćuj se, čitaj Sveto Pismo, pobožne knjige i tekstove, slušaj svaki dobar savet, neguj zdrav razum i zdrave odnose sa ljudima, i videćeš kakva će razlika biti u tvome životu.
Od Boga ti svako dobro i pomoć želi, o. Srba

4 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *