Напад панике

Питање:
Помаже Бог! Драги оци, имала бих једно питање везано за како бих рекла болест звану напад панике. Питање би се више односило на могућност излажења из те ситуације и наравно шта је то што ми се дешава, тј. сваких десет дана се то догађа, руке и ноге се одузму и срце почне јако да лупа, онда се добије осјећај као да се умире. Да ли је ово проблем мене као личности тј. да ли то ја себи радим несвесно или је у питању одредјени стил живота који је помало стресан. Опростите на опширности и можда недовољном објашњењу.
У нади да ће те ми помоћи унапред захвална.
Свако добро!
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, Твоје питање је више за једног кардиолога и неуропсихијатра, него ли за свештеника-духовника. Твоје психофизичке промене, које се циклично понављају у равномерним, десетодневним размацима, сигурно су једна психосоматска појава и свакако би требала потражити једног доброг лекара. Зависно од тога где живиш, можеш преко ове наше листе да потражиш неког доброг лекара и неко са листе ће ти препоручити.
Међутим, ја мислим да би се те цикличне тегобе могле и предупредити. Покушај да се интензивније молиш, нарочито у данима када очекујеш те “нападе”, потруди се да у то време промениш средину, да будеш у друштву добрих, побожних људи, да одеш у оближњи манастир, да читаш житија Светих, нарочито преподобних жена и мученица. Једном речју, да што је више могуће престанеш да мислиш и очекујеш те “нападе панике”. Ако немаш, а ти потражи у најближој цркви Православни молитвеник, у коме су, поред свакодневних, и молитве за разне потребе, на пример “За усрднију молитву”, “За одгнање рђавих мисли”, “Против напада ђавола” и слично. Што се више будеш молила, све мање ће ти падати на ум твоји напади, па ће временом потпуно и престати.
Благослов Божји и помоћ Његова да те прате, а моли се за тебе и с тобом твој о. Душан

Comments are closed.