Намештање нечег лошег

Питање:
Христос васкрсе! Хтела бих да питам нешто што се тиче моје добре другарице како бих знала да је посаветујем на прави начин: причала ми је како је једном приликом отишла на теткин позив са њом код једне жене која зна да гледа у шољу и која јој је описала скроз реално неке ситуације иѕ њеног живота. Рекла је и да јој друга другарица жели ѕло и да јој “намешта” нешто лоше. Говорила је шта треба да ради како би се од тога одбранила. То је до сада успевало али је потребно да поново оде код те жене у скорије време да саврши са са почетим “послом”. Моја другарица се плаши, као и ја, да је одлаѕак код ње противан ономе што црква поштује, јер обе верујемо у Бога. Знам да је у старту погрешила што је отишла тамо, али после свега што јој је жена погодила не може да игнорише њена упутства која јој помажу да се заштити од лоших ствари. Не ѕна како је исправно да поступи. Да ли постоји нека посебна молитва како би се одбранила од лоших утицаја и шта би било најбоље да уради?
Милица


Одговор:
Драга Милице, Свака молитва је добра да одбрани од свакога зла и од свих који нам “намештају нешто лоше”. Молитвом призивамо благодат Божију, која одгони мрачне силе једноставно и лако, као што тама исчезава од светла. Али, треба се молити стално. Треба чувати ум од трикова помисли и од разних мисли.
Саветовао бих да твоја другарица потпуно и одмах одбаци све мисли у вези одласка код те жене. Али, бојим се да је она више радознала, него што осећа неку “одговорност” или “обавезу” према жени која јој је описала реално неке ситуације из њеног живота. Јер, то не значи савршено ништа. Па и најмањи и најглупљи ђаво зна шта ми радимо и како, шта смо радили прошле године, где нам је био отац пре 38 година или где нам се родио деда. Каква је то тајна? Никаква. Твоја другарица не треба ништа да “завршава” са њом, и не треба да буде радознала. Господ је пострадао за нас да би нам рекао шта треба да радимо да би се заштитили од лоших утицаја. Треба ли нам још нека жена, која “реално описује ситуације у нашем животу” уместо или поред Њега? Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.