Најданови кругови

Питање:
Помаже Бог, о магијама, враџбинама… доста се говорили, требало би да свакоме буде све јасно. Али није. И сами знате, да ће човек за лек свуда отићи… јесте, у Светом писму и Светом предању откривено нам је све оно што је потребно за добро човека, за његово спасење. До правог сазнања о тајанственом, Божанском свету, могуће је доћи, али никако и никада магијом, него увек и једино богопознањем. И сада нам се нуде некакви ”Најданови кругови”, које посећују на хиљаде људи којима медицина није могла помоћи и који се оданде и враћају пуни захвалности и прича о њиховом бољем здрављу… кажу – ”Нешто тамо има, нешто се дешава”. И сада, шта је то, да ли су то враџбине, магија, да ли је одлазак онамо грех? Поздрав
Горан


Одговор:
Драги брате Горане, ХРИСТОС ВАСКРСЕ! Оправдано Те забрињава све већи број разних гатања, врачања, видовњака и магова. Раде не само по кућама, већ и преко масовних медија, рекламирају се по новинама, али “раде” и на разним приватним телевизијама. Нажалост, народ у муци прибегава разним начинима и разним људима, без много критичности, да би се излечили, отклонили душевне патње, скинулли “чини”, ослободили се црне или беле магије. О враџбинама је доста писано на нашем сајту и на доста питања, у вези с тим, је одговорено. Не сећам се да је било речи о тзв. “Најдановим круговима”, код Мале Крсне или Беле Паланке. То се не би могло назвати враџбина или гатање. Ту се нико не појављује као маг, гатар или биоенергичар. Извесни Најдан, који је цео свој живот посветио проучавању та два места и магнетној сили која ту дејствује, умро је. Ни он за живота, а и сада, нико не позива, не рекламира и нико не наплаћује стајање у том кругу, пречника 5-7 м. Људи једноставно одстоје пола сата у кругу и врате се кући, да би поступак поновили још неколико пута. И неки кажу да им је помогло, помогло им је баш у ономе што су тражили, у болести која их је мучила.
Шта мислиш, брате Горане, шта ту помаже, шта лечи? Да ли поџемне магнетне силе или вера оних који долазе? Кад би то биле само те магнетне силе, које су природна појава и моћ природе од Бога дате, онда би свима, без разлике, помогле. И као што људи, након диагнозе лекара и по њиховој препоруци, одлазе у разне бање, пију лековиту воду, купају се у разним купкама, лежу у блато и мажу се њиме, па једнима помогне, а другима не. Народ пије разнеприродне чајеве, ставља облоге од разног лековитог биља, користи благодети сунца. И ту једнима је на корист, други не осећају побољшање. Давно сам прочитао, како је један фармацеут путем огласа позвао све оне који имају брадавице, на било ком делу тела, да се пријаве на једну пловидбу бродом, која ће трајати неколико сати, а за то време пацијенти ће на делу тела под брадавицама носити облоге, које ће им фармацеут лично привити. Кад је брод по повратку пристао у луку, фармацеут је скидао облоге и у 90% случајева брадавице су нестале, а он је после открио да је облоге стављао са обичном, пијаћом водом. Дакле, пацијенти су повезали путовање бродом и облоге, имали су поверење у фармацеута и по њиховој вери су оздравили. Искусни лекари говоре пацијентима да не испробавају лекове (да пробам и овај лек) , већ да имају поверење у лекара и лек који им он преписује, да га узимају са чврстом вером да ће оздравити. “По вери твојој нека ти буде”, говорио је Христос онима који су од Њега тражили исцељење.
Одлазак у Најданове кругове, као и одлазак у бање (атомске) , на планине, на море и језера, није грех и није враџбина, ту се природни закони и силе, које је Бог створио и устројио, користе за побољшање човековог здравља. А колико ће ти сви природни ресурси бити од помоћи човеку, зависи, пре свега, од вере сваког појединца и оправданости циља са којим прилази природним феноменима. У сваком случају, човек мора да верује у Бога, као Створитеља и Промислитеља, у Његову помоћ и преко природних закона, којима је Он дао снагу и сврху постојања.
У васкршњој радости поздравља о. Душан

Comments are closed.