NASLOVNA » Pomesne Crkve, TRAGOVI U VREMENU » Na ustoličenje poglavara ukrajinskih raskolnika nije došao ni Vartolomej koji ih je proglasio za `crkvu`

Na ustoličenje poglavara ukrajinskih raskolnika nije došao ni Vartolomej koji ih je proglasio za `crkvu`

Nizak nivo gostiju prisutnih ustoličenju poglavara nove crkvene strukture u Ukrajini svedoči da pomesne pravoslavne crkve nisu podržale odluku Carigrada o njenom formiranju – izjavio je Aleksandar Volkov, portparol ruskog patrijarha Kirila.

Volkov nije Epifana, kojeg je carigradski patrijarh Vartolomej proglasio za poglavara `Pravoslvne crkve Ukrajine` stvorene od njenih radskolnika, nazvao „lažnim mitropolitom“. A mogao je i imao je na to puno pravo.

Međutim, naglasio je: „Bio je to žalosni spektakl. Carigradska patrijaršija je ostala potpuno sama sa svojom kloniranom `ovcom Doli`. Ta usamljenost – pogotovo nakon svečanosti u Moskvi povodom 10-godišnjice intronizacije patrijarha Kirila – može se shvatiti samo na jedan način: nikome u svetskom pravoslavlju nije potreban raskol“.

Epifan je svojih `pet minuta` imao u crkvi Sofije Kijevske, ali bez patrijarha pomesnih crkava i bez vernika  na trgu ispred nje.

Došao mu je u punom sastavu samo državni vrh Ukrajine. Prisustvovao je i poglavar ukrajinskih unijata Svjatosdlav Ševčuk.

Nije došao ni Vartolomej. Njega je zastupao mitropolit Galski Emanuil.

Šef odeljenja Sinoda RPC za odnose sa medijima, Vladimir Legojda, za ovakav sastav i nivo prisutnih zvaničnika rekao je:

„I to je dokaz da svetsko pravoslavlje ne podržava odluku Carigrada da ukrajinske raskolnike proglasi za crkvu“.

U Sofiji Kijevskoj nije bilo ni donedavnog glavnog ukrajinskog raskolnika „patrijarha“ Filareta. On je organizatore obavestio da je „bolestan“.

Šef Biblijsko-bogoslovske komisije Moskvoske patrijaršije Andrej Novikov o ceremoniji u Kijevu je rekao:

„Lažnog mitropolita Epifana potpuno su izignorisali i poglavari pravoslavnih crkava i vernici. Sve što je viđeno u Sofiji Kijevskoj je potpuni fijasko, sramota i dokaz besmislenosti samog čina. Da nije bilo prisiljavanja – tamo niko ne bi došao dobrovoljno“.

Po njegovoj proceni, visoki predstavnici pravoslavnih crkava nisu došli – čak ni oni koji koji možda nisu naklonjeni ni RPC ni Rusima – zato što im je jasno da je sve bilo mimo kanona i da su se raskolnici samo `presvukli` uz podršku Carigradske patrijaršije:

„Došli su izvan Ukrajine samo oni koje je prisilio patrijarh Vartolomej jer od njega zavise iako ga bolje i tačnije bilo nazivati istanbulskim nego carigradskim. ne znam hoće li ujedinjene raskolnike neko naknadno priznati, ali je već sada apsolutno jasno da će svbakog takvo priznanje biti – političko. Sve crkve koje nisu nikoga poslale u Kijev jasno su pokazale da se prema Epifanovoj i Vartolomejevoj stru     kturi odnose kao prema raskolničkoj“.

Izvor: Fakti.org

4 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *