Муж потиче из муслиманске породице

Питање:
Поштовање! Млада сам се удала, обадвоје смо доста млади, и нијесам пуно знала о човјеку за кога се удавам, а ни он о мени, али се волимо. Сазнала сам да он потиче из муслиманске породице, недавно, а то ни он не зна, и да је његов отац имао муслиманско име па се презвао – ни то чак не зна. А не знам како то да му кажем. Ми смо се вјенчали у цркви и он се прије тога крстио, тако да ме то не сјекира пуно. Али он је доста искомплексиран, као и сва фамилија. Ни са ким се не друзе, чак ни са најближима не причају. И мисле да су најисправнији и најбољи. А ја сам веома везана за своју фамилију, и ширу и ужу, тако да и ту долазимо у сукоб (има нас пуно дјеце) . Хвала унапријед!
Н.Н


Одговор:
Драга Н.Н, Мени никада није било јасно када ми тако кажу: волимо се али сасвим не познајемо, а када се заиста упознају онда мука жива и проблеми? Чини ми се да се у оваквим случајевима “волимо” само везом страсти а не и вредностима човека, које могу да се једино откривају кроз један други начин љубави и упознавања.
Мени је мало чудно да сте ви нашли начин да сазнате његову породичну историју а да за њу он то још увек не зна? Ако је он искомплексиран онда зашто сте ви, јер изгледа да сте ви у великој муци па не можете да издржите а да му не кажете? Ко овде страда од комлекса? Па ви ћете тако њему нанети још већи комплекс, а сама та ваша жеља говори да ни ви нисте ослобођени истог. Ако је он крштен и венчан у Цркви сва брига престаје, а понајвише ваша. Зато немојте да му ништа говорите и пустите Божијој вољи да сазна или не сазна. Он је хришћанин исто као и ми, и Црква не зна за поделе такве врсте. “Јер се једним духом сви ми крстисмо у једно тело, били Јудејци, или Јелини, или робови, или слободни; и сви смо ми једним духом напојени” (1 Коринћ. 12, 13) .
Овај цитат треба да вас а и сваког другог, да ослободи комплекса оне прошлости шта смо ми били до нашег “просвећења” (крштења) , или пак оне до нашег покајања и повратка у свету Заједницу – Цркву.
Поздрав
оЉуба

Comments are closed.