NASLOVNA » Brak, deca, porodični odnosi, PITANJE PASTIRU » Muž ne želi telesni kontakt i decu.

Muž ne želi telesni kontakt i decu.

Pitanje:
Poštovani Oče, molila bih vas da me posavetujete. Ja sam u braku već 4 godine i mnogo sam srećna.. Ja i muž smo veoma pobožni..Ali dece nemam. Nije problem u meni nego mom mužu koji se mnogo zainio. Živimo u Beogradu i često posećujemo razne manastire. Moj muž skoro da sve gleda monaškim očima. Od kad smo se upoznali pa i u braku nemam telesni kontakt i to me mnogo muči jer želim decu. Imam 35 godina a on 37..I tako mi protiču godine. Imam razna iskušenja od ljudi i to me još više ubija. Molim vas posavetujte me šta da radim.. I da li da čitam neke molitve da bi moj muž popustio. Ne znam kako sve ni da objasnim, a i sa njim ne mogu da pričam. Kad počnem temu on odbija svaki razgovor. Unapred zahvalna.. Grešna
Slavica


Odgovor:
Draga Slavice, Ako suprug neće da priča, onda ga zamoli da te sasluša pa mu ti ispričaj svoje misli. Reci mu da su deca odgovornost pred Bogom. Ovaj dar od Boga, bolje reci zapovest – „Rađajte se i množite…“ – nije dobro svojevoljno odbacivati od sebe izgovarajući se Bogu svojom nespremnošću ili nedostojnožću. Gospod sam zna ko je nedostojan i nespreman i nije potrebno da mu mi to govorimo, jer On isto tako zna i ko je neodgovoran.
Ako se čovek boji da ne pogreši imajući decu, reci mu da je mnogo veća opasnost od toga: sebičnost i samoživost. Čovek koji ima decu, neizostavno se menja, a onaj koji nema, kako starost dolazi, postaje sve uskogrudiji i samoživiji. Ako čovek neće da ima decu, onda treba da ode u monahe, kojima je takođe zapoveđeno od Otaca da žive u monaškoj zajednici sa drugima i da imaju duhovnu decu. Jer, kako će buduće generacije naučiti nešto o veri i spasenju, ako im roditelji to ne prenesu. Samo po izuzetnom blagoslovu monasi postaju pustinjaci i otselnici, pa i takvi imaju duhovne dece više nego oni koji su u monaškim zajednicama i za tu decu oni prihvataju odgovornost pred Bogom. To je naša obaveza koju treba da prihvatimo a ne da je odbacujemo.
Možeš takođe da popričaš sa nekim od duhovnika kod kojih odlazite, i da ga zamoliš da i on popriča sa tvojim mužem.
Od Boga vam svako dobro želi, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *