NASLOVNA » Vera i Pravoslavlje, PITANJE PASTIRU » Može li samo kroz Bibliju spoznati Bog.

Može li samo kroz Bibliju spoznati Bog.

Pitanje:
Pomoz Bog, Imam 17 godina i živim već izvan naše zemlje 7 godina. Posle nekog vremena vidio sam da želim da vijerujem u Boga, ali ne želim površnu vijeru, već želim da pokušam da saznam što više mogu. Ali imam još jedan problem. Kada sam pokušao da čitam Bibliju, nisam mogao da razumijem što sam čitao. Pa da li ima neka savremenija verzija Biblije na srpskom, ili na engleskom jeziku ali koja je slična našoj?
Boris


Odgovor:
Bog pomogo dragi Borise, nisam siguran koliko možete da izgradite životvornu duhovnu vezu sa Bogom ako se samo oslanjate na Bibliju. Nije dovoljno da se Bog „zna“ (u stvari to gnosološki uopšte nije moguće) , nego je potrebno da se on i oseća, preživljava, i u sebi nosi. Taj realni i prisan odnos prema Bogu jedino je moguće da se izgradi kroz Zajednicu braće i sestara u Hristu – hrišćana.
Nećete uspeti da „dublje“ poznate Boga ako se samo oslanjate na knjigu – Bibliju; to nije uspeo ni odmetnuti katolički sveštenik Martin Luter, niti trgovac Rasel (osnivač Jehovinih svedoka) , niti farmer Miler (osnivač subotara) ; kao i mnogi drugi ljudi koji su bez nadžora Crkve rešili da samo kroz Bibliju poznaju Boga. Vidite, poznanje Boga mora da bude realnost života; i to kroz hrišćansku aktivnost, dakle, ne sme da se zadrži samo na tom doktrinalnom poznanju svoje vere, jer „vera je bez dobrih dela mrtva“.
Biblija nema „verzije“ osim istorijskih momenata kada se osvežuje savremenijim jezikom. Da, takva verzija Biblije postoji, i baš sada se radi na najboljem prevodu Starog Zaveta koji će biti objavljen na našem najsavremenijem jeziku.
Savetujem vas da pogledate u pravoslavnu teologiju i vidite zašto je morala Crkva da brine o pravilnom tumačenju i prenošenju Reči Božije, takođe i to zašto ona nije dozvoljavala samouko tumačenje Biblije. Još više vas savetujem da se obratite nekom vama najbližem duhovnom centru – pravoslavnom manastiru, ako njega nema onda lokalnoj pravoslavnoj crkvi – parohiji, i od tamošnjeg sveštenika da zatražite pomoć, ili dalje upućivanje. Duhovni razgovori sa iskusnim duhovnicima mogu mnogo da vam pomognu da razumete pravilan (pravoslavni) odnos prema Bogu i to ni u jednoj Bibliji ne možete da nađete.
Sa nadom da će te još više da ulažete u vašu duhovnu nadgradnju i otkrijete večne istine ja vas pozdravljam
o. Ljubo

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *