NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Svete tajne (krštenje, venčanje, pričešće, ispovest ...) » Može li rimokatolik biti kum na krštenju?

Može li rimokatolik biti kum na krštenju?

Pitanje:
Poštovani, pozdravljam vas i pohvaljujem i mislim da je ovo što ste omogućili da vam postavljamo pitanja odlično. Neka Vas dragi Bog blagoslovi! Imam jedno pitanje: kakvo je vaše mišljenje o kumovanju jednog rimokatoličkog (Hrvat) vjernika meni pravoslavnom vjerniku, i da li sveštenik može da izvrši obred krštenja u ovom slučaju i na koji način? Sa poštovanjem.
Ljubomir


Odgovor:
Dragi Ljubomire, član rimokatoličke crkve ne može da bude kum pravoslavnom verniku. Ne postoji smisao za takvo kumstvo iz prostog raloga što on ne ispoveda kumčetovu veru. Oni ispovedaju dve različite vere. U ovom slučaju kumstvo je samo neka simbolika i tradicija bez duha crkvenosti i vere. Realnost je takva da ove dve crkve nisu jedno, da ih mnogo eklizioloških i dogmatskih stvari razdvaja, i zato na osnovu tih činjenica ovaj kum i kumče nemaju ničeg zajedničkog za kanonsko duhovno orođivanje. Za crkveno pravno područije oni nisu u nikakvom duhovnom srodstvu.Ovaj kum nikada nije ispovedao pravoslavnu veru pa se gubi svaka potreba da on uzima bilo kakvog učešća u sv. Tajnama Crkve Hristove, sve dok on sam ne postane član mističnog tela Hristovog (krštenjem) .U slučaju da kuma nema sveštenik se prima te odgovorne dužnosti, ali ako je on znao da je kum druge veroispovesti onda nije smeo da počinje krštenje. Po kanonima on podleže kazni zabrane sveštenodejstva sve do pokajanja. Žao mi je što moram ovo da vam kažem.
Sa poštovanjem i blagoslovom, O. Ljubo Milošević

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *