НАСЛОВНА » ПИТАЊЕ ПАСТИРУ, Свете тајне (крштење, венчање, причешће, исповест ...) » Може ли римокатолик бити кум на крштењу?

Може ли римокатолик бити кум на крштењу?

Питање:
Поштовани, поздрављам вас и похваљујем и мислим да је ово што сте омогућили да вам постављамо питања одлично. Нека Вас драги Бог благослови! Имам једно питање: какво је ваше мишљење о кумовању једног римокатоличког (Хрват) вјерника мени православном вјернику, и да ли свештеник може да изврши обред крштења у овом случају и на који начин? Са поштовањем.
Љубомир


Одговор:
Драги Љубомире, члан римокатоличке цркве не може да буде кум православном вернику. Не постоји смисао за такво кумство из простог ралога што он не исповеда кумчетову веру. Они исповедају две различите вере. У овом случају кумство је само нека симболика и традиција без духа црквености и вере. Реалност је таква да ове две цркве нису једно, да их много еклизиолошких и догматских ствари раздваја, и зато на основу тих чињеница овај кум и кумче немају ничег заједничког за канонско духовно орођивање. За црквено правно подручије они нису у никаквом духовном сродству.Овај кум никада није исповедао православну веру па се губи свака потреба да он узима било каквог учешћа у св. Тајнама Цркве Христове, све док он сам не постане члан мистичног тела Христовог (крштењем) .У случају да кума нема свештеник се прима те одговорне дужности, али ако је он знао да је кум друге вероисповести онда није смео да почиње крштење. По канонима он подлеже казни забране свештенодејства све до покајања. Жао ми је што морам ово да вам кажем.
Са поштовањем и благословом, О. Љубо Милошевић

Један коментар

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *