Moskovska patrijaršija najavila potpuni prekid odnosa sa Carigradskom patrijaršijom

Moskovska patrijaršija potpuno će prekinuti euharistijsko opštenje sa Carigradskom patrijaršijom ukoliko izda tomos o autokefalnosti Ukrajinske crkve – izjavio predsednik odeljenja RPC za spoljne crkvene veze mitropolit Volokolamski Ilarion.

„Kada dođe do drskog i ciničnog  mešanja u stvari pomesne pravoslavne crkve – to ne uvodi samo celu situaciju u slepu ulicu, nego i donosi opasnost raskola u svetskom pravoslavlju. Konska crkva tu autokefalnost neće primiti. Mi u Ruskoj crkvi tu autokefalnost nećemo priznati. Neće nam ostati nipšta drugo do da prekinemo opštenje sa carigradom“ – naglasio je drugi po ragnu jerarh RPC.

Objasnio je da će Carigrad – ako realizuje svoj pokvareni plan – dati autokefalnost grupi raskolnika koju ne priznaje pravoslavni svet i upozorio patrijarha Vartolomeja:

„Carigradska patrijaršija samu sebe – svojim poslednjim potezima – stavlja izvan kanonskog polja. Izvan pravnog polja vaseljenskog paravoslavlja. A to znači da Carigradski patrijarh više neće imati pravo da se imenuje, kao što je dosad činio, poglavarom 300 miliona pravoslavnih na planeti. Jer, polovina pravoslavnih ga uopšte neće priznavati“.

Ilarion je dodatno ukazao da Ruska pravoslavna crkva smatra iscrpljenim sredstva crkvene diplomatije u svojim odnosima sa Carigradskom patrijaršijom:

„Carigradska strana je, s naše tačke gledišta, postupila podlo i verolomno“.

Izvor: Fakti

12 komentar(a)

 1. Kao da čitam prepucavanja iz crtića. A ovaj neki Dragan što bi da reže i u oganj peče… Da se snebim i smrznem od besa šakala! Rusija je zadržala Krim. I to je ok. S početka 20-og veka ruski administratori potamanili su par milijuna ukrajinskih seljaka zbog poljoprivrednih potreba tadašnje Europe. Neki se preživjeli. Takvi ožiljci, zapravo, teško zarastaju u jednom narodu – ako ikada!? Ali negirati činjenicu da između ostalih i potomci ovih žele svoj hrišćanski identitet njegovati samostalno – jeste negiranje povijesnog zločina, i prvenstveno, omalovažavanje inteligencije i naslijeđa ukrajinskih vjernika. I kakve veze ovo natezanje uopće ima s tolerancijom i porukama ljubavi i mira židova Krista? Nemam pojma.

 2. „Loza koja ne rađa rod, seče se i u oganj se baca“
  1054. se desio najveći raskol u hrišćanstvu.Kakvo bi danas bilo hrišćanstvo da smo svi po svaku cenu ostali zajedno?
  Pre nekog vremena na ovom sajtu je izašao članak o vladikama iz bugarske crkve koji su bili agenti tajnih službi.
  ZAMOLIO BI UREDNIŠTVO DA GA OPET OBJAVI.
  Analogija se može lako povući i na ostale crkve… Hvala Bogu nisu svi takvi!
  Šta je to crkva? Odgovor nije jednostavan,a u njemu je sve razrešeno…
  Izvinjavam se ako sam nekog uvredio!

 3. Mislim da ovakvi sukobi veoma kvare sliku o pravoslavnoj crkvi uopšte. S jedne strane, znamo da bi Hrišćanstvo trebalo biti iznad nacije, dok s druge, pomesne crkve svom snagom brane sopstveni nacionalni identitet. Političari se naravno trude da nametnu svoj uticaj i pridobiju crkvene velikodostojnike radi svojih ciljeva.
  Ima li sve to ikakve veze sa jednom svetom sabornom apostolskom crkvom, na koju se načelno svi pozivaju? Kako je to strašno, da braća u Hristu, koja se sa istog oltara ( da li u to veruju iskreno) pričešćuju Telom i Krvlju Sina Božijeg, svrstavaju u suprotne tabore. Zar nas verske vođe ne uče da u bratu uvek moramo videti, pre svega Gospoda?
  Naravno, ne smemo biti naivni i očekivati neku veliku zrelost u današnje vreme. O svetosti da ne govorim. Uostalom sve ove pojave su odavno prorokovane. Samoj Hristovoj crkvi ne preti nikakva opasnost, ali šta će biti sa onima koji se usuđuju da umesto mira, tvore raskole? Ne smem ni da pomislim na posledice. Sve je već rečeno!
  I na kraju bih spomenuo izjavu igumana jednog našeg manastira, da od svoje bratije danas ne očekuje nikakve podvige, već samo najosnovniju socijalizaciju. Drugim rečima, srećan je što se monasi u manastiru ne matljaju! Mislim da bi svi trebali da budemo ovako realni i izbegnemo đavolske zamke u vidu brige, straha, osuđivanja…
  Gospode Isuse Hriste, podaj nam makar mrvice vere, nade i ljubavi da bismo se Tvojom milošću spasili.

 4. Jednostavno, žele fragmentaciju Pravoslavlja što je pre i više moguće. Starorimska škola.

 5. Princ Mishkin

  Da, doci ce do velikih potresa u pravoslavnom svetu, do daljih raskola pa i do otvorenih sukoba pravoslavnih. Zapravo, ako uzmemo u obzir da se radi i o samim jereticima a ne samo raskolnicima koji trebaju samo da se vrate crkvi, na pomolu je VELIKO SABOROVANJE u stvarnosti, jedan VASELJENSKI Sabor, ne samo u odnosima izmedju Ruske Pravoslavne Crkve i Vaseljenskog Patrijarha Vartolomeja, vec SVEOPSTI pravoslavni PUT STRADANJA , OCISCENJA, …..naravno nove REKE KRVI NASE kao nekad nashi predaka koje su i zbog vere i zbog svetskih pozicija nepostedno u surovo ubijali Franjevci, Turci i Arapi, Tatari, Nemci, komunisti,….Neka je mili Gospod i Presveta Bogorodica blizu svih onih koji BOGA slave u istini i ljubavi. P.M.

 6. Dragon, reci istinu

 7. Petar Jaraković

  Molimo se Bogu da ljubav i razum pobede.

 8. Patrijarh Varolomej nema prerogative da donosi, samoinicijativno,
  ovakve odluke, kao pojedinac, već to mora biti i institucionalno –
  saborno odlučeno, samo na nekom novom Vaseljenskom Saboru, uz
  apsolutnu saglasnost svih POMESNIH PRAVOSLAVNIH CRKAVA,
  POTPUNIM JEDNOMISLIJEM /U IZRECI ODLUKE: “IZVOLE SE
  DUHU SVETOME…“, a nikako nekom logikom većinskog parlamentarno-
  demokratskog, senatskog glasanja – PREGLASAVANJA.
  O ta posla nema ništa – ne bar na normalan način!

  Dragan Slavnić

 9. Veliki problem,u kojemu bi se naša Crkva trebala aktivno uključiti,jer se i nje tiču sva ta zbivanja,a vezano za raskolnike na našim prostorima,da ih ne nabrajam.Autoritet našeg Patrijarha,zajedno i jedinstveno sa episkopatom treba zauzeti oštar stav,dok je vrijeme.Naime,ako tzv istočni papa donese sumanute i bezumne odluke,koje bi bile plod mentorstva SAD,a uperene protiv Rusije,rascijepalo bi pravoslavlje,bar na onoj organizacijskoj,vidljivoj razini,te teško narušilo ugled u svijetu,što bi bila prva faza,dok bi u drugoj fazi bio udar na našu pomjesnu srpsku Crkvu.Nadam se da do toga neće doći,a ako dođe da će ruska Crkva znati odgovoriti i u vjeki vjekov smjestiti Konstantinopolj tamo gdje mu je mjesto.

 10. Izgleda da je volja Bozija da dođe do tog raskola,jer bi se time sačuvalo pravoslavlje.Ko razume,razume…

  • Dragane, nikada, ALI NIKADA ne poistovjecujte Boziju volju i raskol!!!
   Bog ne zeli raskol u Svojoj Crkvi, ljudi su ti koji, nazalost, cine taj strasan grijeh i cijepaju Njegovu Crkvu.
   Daj Boze, da se ocuva jedinstvo u Jednoj, Svetoj, Sabornoj i Apostolskoj Crkvi Hristovoj!
   Amin!

  • Nema tu šta da se razume. Uz sve dužno poštovanje, to što ste rekli je neopisiva glupost. Jeres i raskol su zla nad zlima! Prestupi NJSS patrijarha Vartolomeja, i oko njega okupljenih istomišljenika, su moralne i kanonske, ali (bar za sad, a molimo se Bogu da će tako i ostati) ne i dogmatske prirode. Dakle, pravoslavna vera, kao takva, nije ugrožena. Ugroženo je jedinstvo Crkve, ili tačnije, njenih delova. Ili pak, još tačnije, pripadnost gorepomenute famariotske klike Crkvi Hristovoj, jer Crkva Božija je nedeljiva. Ona je jedna, danas i navek. Raskolnici se od nje mogu odvojiti, ali je ne mogu podeliti, jer svojim raskolništvom oni same seme izopštavaju iz Crkve.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *