Molitveno pravilo za spas srpskog naroda (osobito na Kosovu i Metohiji)

Molitvama Svetih Otaca naših Gospode Isuse Hriste, Bože naš, pomiluj nas. Amin.
Care nebeski, Utešitelju, Duše Istine, koji si svuda prisutan i sve ispunjavaš, Riznice dobara i Davaoče života, dođi i useli se u nas i očisti nas od svake nečistote i spasi, Blagi, duše naše.
Sveti Bože, Sveti Krepki, Sveti Besmrtni, pomiluj nas (tri puta).
Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu, i sada i uvek i u vekove vekova. Amin.
Presveta Trojice, pomiluj nas; Gospode, očisti grehe naše; Vladiko, oprosti bezakonja naša; Sveti, poseti i isceli nemoći naše imena tvoga radi.
Gospode pomiluj (tri puta).
Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu, i sada i uvek i u vekove vekova. Amin.
Oče naš koji si na nebesima, da se sveti ime tvoje, da dođe carstvo tvoje, da bude volja tvoja i na zemlji kao što je na nebu; hleb naš nasušni daj nam danas i oprosti nam dugove naše kao što i mi opraštamo dužnicima svojim; i ne uvedi nas u iskušenje, no izbavi nas od nečastivog.

Psalam 3:
Gospode, kako je mnogo neprijatelja mojih! Mnogi ustaju na mene. Mnogi govore za dušu moju: nema mu pomoći od Boga. Ali Ti si, Gospode, štit koji me zaklanja, slava moja; Ti podižeš glavu moju. Glasom mojim vičem ka Gospodu, i čuje me sa svete gore svoje. Ja ležem, spavam i ustajem, jer me Gospod čuva. Ne bojim se mnogo hiljada naroda što navaljuju na mene. Ustani Gospode! Pomozi mi, Bože moj! Jer Ti biješ po obrazu sve neprijatelje moje; Ti razbijaš zube bezbožnicima. Od Gospoda je spasenje. Neka bude na narodu Tvom blagoslov Tvoj.

Psalam 69:
Bože, pohitaj da me izbaviš; Gospode, da mi pomogneš! Neka se postide i posrame koji traže dušu moju! Neka ustupe natrag i osramote se oni koji mi zlo žele! Sa stidom neka se vrate natrag i osramote oni koji mi govore: tako, tako! Neka se uzraduju i uzvesele Tobom svi koji traže Tebe, Bože, i koji vole spasenje Tvoje; neka stalno govore: veliki je Gospod. A ja sam siromah i bedan, Bože, pomozi mi! Ti si pomoć moja i izbavitelj moj, Gospode, ne zakasni!

Psalam 141:
Glasom svojim ka Gospodu vičem, Glasom svojim Gospodu se molim. Izlivam pred njim moljenje svoje, tugu svoju pred njim kazujem, kad iznemogne u meni duh moj. Ti znaš stazu moju. Na putu kojim hodam, sakriše mi zamku. Pogledam nadesno, i vidim da me niko ne zna; nestade mi utočišta, niko ne mari za dušu moju. Vičem k tebi, Gospode; velim: Ti si utočište moje, deo moj na zemlji živih. Čuj jadikovku moju, jer se mučim veoma. Izbavi me od onih koji me gone, jer su jači od mene. Izvedi iz tamnice dušu moju, da slavim ime tvoje. Oko mene će se okupiti pravednici kada mi učiniš dobro.

Tebi, Bogorodice, Vojvotkinji koja se bori za nas, mi, sluge tvoje, uznosimo pobedne zahvalne pesme jer smo se izbavili od zala; no i sada, pošto imaš moć nepobedivu, oslobodi nas od svih opasnosti, da ti kličemo: raduj se, Nevesto nenevestna!

Tropar Svetom knezu Lazaru (glas 3):
Krasotu zaželev slave Božje, u zemaljskom Njemu blagougodio si, i uručeni ti talant, dobrim trudom udvostručio jesi. Njega radi i borivši se do krvi, i otud platu za muke svoje, kao mučenik primio si od Hrista Boga. Njega moli da spase proslavljače tvoje, Lazare.

Tropar Svetim srpskim mučenicima (glas 8):
Zbog vernosti Bogu i Božijoj pravdi, postradaste telom, zemlja se rastuži, al’ spasoste duše, nebo se veseli; a preci se vaši raspevaše nebom, na kapiji raja sretoše vas s pesmom: „Imena su vaša u knjizi večnosti, ulazite u raj deco besmrtnosti.“ Mi na zemlji rod vaš kličemo vam uglas: mučenici novi molite se za nas.

Molitva Bogorodici:
O Presveta Gospođo, Vladarko Bogorodice! Ti si uzvišenija od svih Anđela i Arhanđela, i dragocenija od svekolike tvorevine; ti si pomoćnica onima kojima je nepravda učinjena; ti si nada beznadežnima; ti si zastupnica ubogih, uteha ožalošćenih, hraniteljka gladnih, odeća nagih, isceljenje bolnih, spasenje grešnih. Ti si pomoć i zaštita svim hrišćanima! O, svemilostiva Gospođo, Djevo Bogorodice, Vladarko, milošću svojom spasi i pomiluj blagoverni pravoslavni rod naš i sav rod srpski; spasi, Gospođo i pomiluj sluge tvoje: najsvetijeg patrijarha našeg Irineja, visokopreosvećene mitropolite, arhiepiskope i episkope, i sav sveštenički i monaški čin; blagoverne članove uprave, vojenačalnike, gradonačalnike, hristoljubivu vojsku i sve pravoslavne hrišćane; i sav rod srpski. Zaštiti ih časnom rizom svojom i umoli, Gospođo, Hrista Boga našeg, koji se iz tebe ovaplotio bez semena, da nas svojom višnjom silom naoruža protiv nevidljivih i vidljivih neprijatelja naših. O, svemilostiva Gospođo, Vladarko Bogorodice, podigni nas iz dubine grehovne i izbavi nas od gladi, pogibije, zemljotresa, pomora i potopa, od ognja i mača, od najezde tuđinaca i međusobnog rata i raspri, od napada vražjih i škodljivih vetrova, od smrtonosne rane i svakog zla. Podaj, Gospođo, mir i zdravlje slugama tvojim, svim pravoslavnim hrišćanima i svom rodu srpskom, i prosveti im um i oči srca na spasenje. I udostoj nas, grešne sluge tvoje, carstva Sina tvog, Hrista Boga našeg. Jer je moć njegova blagoslovena i sveproslavljena, sa Bespočetnim Ocem njegovim i sa Presvetim, Blagim i Životvornim Duhom njegovim, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Molitva Gospodu Isusu Hristu
Gospode, Bože silâ, Bože spasenja našeg, Bože koji sam činiš čudesa, pogledaj milostivo i snishodljivo na svoje smirene sluge i čuj nas čovekoljubivo i pomiluj. Evo, naši se neprijatelji skupiše protiv nas, da nas unište i da razore svetinje naše. I Ti, koji sve znaš, znaš da su nepravedno ustali na nas, i da se ne možemo odupreti njihovom mnoštvu ako nam ti ne pomogneš. I ovako grešni i nedostojni, kajući se, sa suzama Ti se molimo: pomozi nam, Bože Spasitelju naš, i izbavi nas radi slave imena tvog, da ne bi rekli neprijatelji naši: „Gle, ostavio ih je Bog, i nema Onoga ko ih izbavlja i spasava“, nego da poznaju svi narodi da si Ti Bog naš, a mi deca tvoja, uvek zaštićavana tvojom vlašću. Pokaži nam, Gospode, milost tvoju, da bi se i na nas primenile reči koje je Mojsije rekao Izrailju: „Budite odvažni, stojte, i videćete spasenje Gospodnje, jer će se Gospod boriti za vas“. Daj nam dobro znamenje, da vide svi koji mrze pravoslavnu veru našu i nas, da se posrame i smire. O Gospode Bože naš, Spasitelju, Snago, Nado i Zastupništvo naše, ne pomeni bezakonja i nepravdu naroda tvog, i ne okreni se od nas u gnevu svome, nego milostivo i snishodljivo poseti svoje smirene sluge. Dođi nam u pomoć i razruši lukave namere onih koji nam zlo misle; sudi onima koji nas vređaju, i pokori one koji se protiv nas bore; obrati njihovu nečistu drskost u strah i bekstvo. Oprosti grehe onima kojima si dodelio da u borbi polože živote svoje za Veru i Otadžbinu, i daj im neraspadljive vence u dan pravednog Suda tvog. Jer si Ti Zastupnik, Pobeda i Spasenje svih onih koji se nadaju u Tebe, i Tebe slavimo Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Ko hoće više od ovoga, može, po sopstvenom nahođenju, uključiti u ovo pravilo i neke druge psalme (na primer: 33, 34, 43, 63, 73, 82), ili neki akatist (recimo: “Svemogućem Bogu pri najezdi iskušenja”) ili se moliti na brojanice – “Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, (ili: Presveta Bogorodice) spasi srpski narod i zemlje od svakog zla.”

8 komentar(a)

 1. Pomiluj nas Bože po velikoj milosti tvojoj“🙏🙏🙏💒💒💒🇷🇸🇷🇸🇷🇸

 2. Jeronim

  „Tražite i daće vam se“ rekao je Onaj koji nikada ne laže.

 3. Ako Bog da ujedinji da budemo u molitvi i Gospod će pomoći naśem narodu!

 4. Mi smo, na žalost, jedini narod na svetu koji kroz narodnu poeziju opeva
  sopstvenu propast – “PROPAST CARSTVA SRPSKOG“?!
  Istorijski nije tako, ali je narodni pesnik tako sagledao taj istorijski trenutak, i
  KLETVU, bačenu na izdjanike, one koji ne dođu u Boj na Kosovo, učinio osnovnim
  sadržajem Kosovskog zaveta“.
  Lepo zvuči, ali loše znači!
  Ta pesma, i kletva izrečena u njoj, generacijama je bila obavezno školskoo
  gradivo , i ko zna koliko miliona puta je izgovorena, i tako, nesvesno,
  “instalirana“ u narodno pamđenje kao model ponašanja u sličnim istorijskim
  situacijama, i uvek rezultirala NESLOGOM – PODELOM NA “OBILIĆE“ – rodoljube – i “BRANKOVIĆE“ – izdajnike.
  I dok je Sveti Sava sa Neba blagosiljao, dotle je Knez Lazar sa zemlje –
  prklinjao?!
  Blagoslova Svetoga Save, sa Neba, ne možemo se odreći, a kletvu Kneza
  Lazara, sa Zemlje, prpevati u Blagoslov Kneza Lazara, sa Neba i tako ta
  dva blasgoslova objediniti na dobrobit Pravoslavnog roda srbskog –
  ostvariti blagosloveno jedinstvo NEBESKE i ZEMALJSKE SRBIJE.
  Zato kletvu treba prepevati u blagoslov Kneza Lazara, i objediniti ga
  sa blagoslovom Svetog Save izrečenog u Svetosavskoj himni.
  KNEZ LAZAR:
  Kad Lazaru sitna knjiga dođe,
  Knjigu gleda, u Boga se nada.
  Da je kome poslušati sada
  Kako kneže Srbe blagosilja:
  ‘Ko je Srbin i srbskoga roda,
  I od srbske krvi i koljena,
  Te dolazi na boj na Kosovo: .
  Bog mu svakog dobra podario,
  A od ruke da mu rodno bude
  I u polju bjelica pšenica,
  I u brdu vinova lozica
  Blaga imo za svakog koljena!
  U kući mu sva zdrava dječica,
  Svako muško – junak do junaka,
  Svako žensko – dična srbska majka.
  Potomstvo mu ime pronosilo,
  Pronosilo, njim se ponosilo,
  Sve dok je svijeta i vijeka!
  Poglavari, vođe i knezovi,
  Svi junaci, srbski vitezovi,
  Čast i slava nek vas uvijek prate
  Koji Srbsko carstvo sačuvate’“

  SVETI SAVA:
  “S neba šalje blagoslov Sveti otac Sava…
  ……………………………………………………“
  Prepevom Lazareve kletve Brankovića /izdajnika/ u blagoslov Obilića /rodoljuba/
  prevaziđen je duhovno-molitveni paradosk uznošenja molitve Svetom Knezu Lazaru,
  pod kupolom hrama, i pojanja Njegove kletve, uz gusle, u porti tog istog hrama, posle
  Svete Liturgije i molebana Svetom Knezu Lazaru.
  Nespojivo je bilo:

  “Sveti Kneže Lzare – moli Boga za nas!” – u hramu, za vreme Bogosluženja,
  i: “Ljuto kune srbski Knez Lazare …“ , otpojano uz gusle u porti, dvorištu tog istog
  hrama, u razmaku od par sati!
  Sada su blagoslovi objedinjeni – i Svetog Save i Svetog Kneza Lazara,
  otposlati iz Nebeske Srbije – Zemaljskoj Srbiji!
  Pojanje uz gusle, u 10-ercu, ima isti molitveni smisao i učinak kao i
  pslami, te su zato srbski neprijatelji naumili da nam deci iz školskih
  programa / BOLONJOM/ izbrišu EPSKU NARODNU POEZIJU u 10-ercu!
  Gusle su moćno oružije Srba!
  Gusle su moćno oružije Dobra!

  Dragan Slavnić

  • Ljubo Divljak

   Dragi Dragane, hvala ti puno za te reči, često sam baš o tome razmišljao, godinama, no, ja sam niko i ništa, uz to živim u Sloveniji, pa mi na kraj pameti nije palo učiniti tako nešto, predložiti i ostvariti, spasonosno i moćno. Dozvoli, molim te, da napišem i sledeće, od srca riječi:
   Isuse Hriste, Bože naš, Vladiko Nadnebesni, molimo se Tebi, sa Presvetom Tvojom majkom, Bogorodicom Svecaricom, Vladičicom našom, oprosti nam bezakonja naša i grehe naše, blagoslovi Srpski narod i Srpske gusle, otmi nas od propadanja, pomozi našoj neverici, pomozi nam da u ovom poslednjem času donesemo plod Tebi makar po tridest, iako primismo po sto. Smiri nas u zagrljaju Očinskom, želimo biti makar najamnici Tvoji, ne sudi nam do kraja jer „Tvoja pravda zove se milost.“
   Presveta Bogorodice, Predivna krotkosti vaseljene, Ti sve što želiš učiniti možeš, zato Ti se molimo, pomozi nam u ispovedanju Vere Pravoslavne, da je shvatimo sve do Krsta Časnog Sina Tvoga, da kroz nas, smirene i smerne, prosija luča Njegova i širom otvori oči Srpskoj mladeži za Istinu stvari. Pod kamenom Ljubavi Božje smrvi strasti naše; rosom Tvoje Nadnebesne blaženosti, rosom Tvojih molitava, krotkih i umilnih, ugasi plamene strele nečastivog koje nam prostreliše um, lišivši nas razuma, pomračivši nam svest o Istini.
   Sveti Oče Savo, ukrepi Srpski čin, monaški i sveštenički, podvigom ljubavi, ukrepi Srpski narod Božji, izmoli nam od Boga mudrosti da se spasemo bezazlenošću, pomozi svima Srbima, ma gde oni bili, da se sete Srbije, desnice svoje, Krsne Slave svoje.
   Prepodobnomučeniče Haritone, moli Boga za nas.

 5. Jedan ispravak, drugi tropar je tropar Svetim srpskim novomučenicima („sedamsto tisuća na broj postradalih za Veru Pravoslavnu i srpsko ime od ustaša u Drugom svetskom ratu“, iz službe Novomučenicima vladike Nikolaja). Pretpostavljam da su novomučenici da bi se razlikovali od kosovskih mučenika.

 6. Snežana

  Amin.Spasi Gospode Svu decu na ovpme svetu i u Srbiji, krštenu i nekrštenu, i onu još nerođenu, od svakoga zla, od loših ljudi, od otimača, od ucenjivača, od homoseskualaca, od lezbejki, od pedofila, ubica , od nesavesnih lekara i od loših roditelja, molitvama Presvete Bogorodice i Svih Svetih, amin. Pošalji im, Gospode, Anđele čuvare da ih štite i sačuvaju od svake propasti i zlih ljudi.Amin.

 7. Pomaže Bog, mnogo hvala za sve ove molitve, mnogo je lakše!

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.