NASLOVNA » Duhovni život, snovi, borba sa iskušenjima, PITANJE PASTIRU » Molitveno pravilo i poteškoće

Molitveno pravilo i poteškoće

Pitanje:
Pomaže Bog.
Ja stanujem sa još tri druga u Beogradu. U stanu nemamo posebnu sobu i sa obzirom na to da ja jedini vodim crkveni život. Veoma je teško u tim uslovima ispunjavati pravilo i uopšte živeti molitveno. Sad je vreme posta i vreme kad treba povećati molitvu a ja dolazim u situaciju da preskačem jutarnje i večernje pravilo. Tu naravno glavnu ulogu igra moja lenjost ali mi ovo iskušenje znatno otežava stvar.
Molim za savet i veliko hvala.
Petar


Odgovor:
Bog ti pomogo Petre, Najvažnije je kod izvršenja molitvenog pravila jeste da se ono čita svakoga dana. Kad je neka nužda, ono se skraćuje. Treba da imaš takvo pravilo koje neće premašivati tvoju snagu i zbog koga neće da te grize savest zbog lenjosti.
U ovoj situaciji u kojoj se nalaziš kao prvo pomoli se Gospodu da ti On Sam pokaže izlaz. Kao drugo, čitaj Sveto Pismo i dela Svetih Otaca jer oni veoma često ukazuju na izlaze iz različitih životnih i duhovnih ćorsokaka. I kao treće, idi da se što pre ispovediš zbog lenjosti prema molitvenom pravilu i potražiš savet od sveštenika – duhovnika, predhodno se pomolivši da mu Gospod otkrije volju Božiju kad si ti u pitanju. Neka ti Gospod u ove dane Velikog Posta pomogne da prebrodiš sva iskušenja. o. Dragan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *