NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Razno » Molitve umesto poslova po kući

Molitve umesto poslova po kući

Pitanje:
Interesuje me da li domaćica čini greh ukoliko prednost daje Pismu, molitvi i čitanju duhovnih knjiga u odnosu na kuvanje, spremanje i ostale domaće poslove, s obzirom da imam bebu od 3 meseca nemam mnogo slobodnog vremena a ni mira i tišine za molitvu (a preko mi je to sve potrebno) i čitanje tj. gotovo da nemam uopšte vremena tako da to činim na ustrb ribanja i spremanja jer mi je duši to nekako važnije, a onda me grize savest što tako radim, jer dok se molim i čitam zaista uživam i to me opusta a kuća baš i ne blista. Molim vas naučite me.
Dragana


Odgovor:
Draga sestro, Opuštanje definitivno niko nikada nikome nije preporučivao ni za šta. Zdravi (pa i aktivni) odmor – da, ali ne i opuštanje. Ne postoji zdravo opuštanje, a naročito ne u duhovnom životu.
Isto važi i za žene i za muškarce. Oci kažu: „Poslušanje je preče od posta i molitve! “ I Hristos je došao da služi a ne da mu služe. Lekari i raslabljenima i povređenima preporučuju vežbanje i jačanje mišiħa i kostiju, a za zdrave nema nekog posebnog ograničenja, osim da ne povrede sebe prekomernim vežbanjem.
Ti nisi odabrala pustinjski i usamljenički život, veħ porodični, što uključuje služenje jedan drugom. Ali ne trgovačko služenje, u smislu: koliko ti meni, toliko i ja tebi. Jer, gde je trgovina tu nema ljubavi. Služiti bližnjima je sveta dužnost i zadatak. Mnogi sveti oci i majke su se spasili tako što su služili svojim bližnjima, što su se žrtvovali za druge, a naročito za članove sopstvenog domaħinstva. Episkop i sveštenik služe. Majka i supruga takođe služi Bogu i svojim bližnjima. Uostalom, Oci kažu da se mi samo preko bližnjeg svoga ili spasavamo ili ginemo. Jer sve zapovesti i svo Jevanđelje govori samo i jedino o našem odnosu prema Bogu i svojim bližnjima.
Sigurno znaš neke molitve i crkvene pesme napamet. Zašto nebi mogla da ih čitaš u sebi ili pevušiš dok radiš po kuħi i vršiš svoju uzvišenu službu majke i supruge? Onaj ko uživa u opuštanju izlaže sebe velikoj duhovnoj opasnosti. Jer, nemoj da te neprijatelj vara: uživanje je u rezultatima a ne u oseħanjima.
Od Boga ti pomoħ i svako dobro želi, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *