Молитве уместо послова по кући

Питање:
Интересује ме да ли домаћица чини грех уколико предност даје Писму, молитви и читању духовних књига у односу на кување, спремање и остале домаће послове, с обзиром да имам бебу од 3 месеца немам много слободног времена а ни мира и тишине за молитву (а преко ми је то све потребно) и читање тј. готово да немам уопште времена тако да то чиним на устрб рибања и спремања јер ми је души то некако важније, а онда ме гризе савест што тако радим, јер док се молим и читам заиста уживам и то ме опуста а кућа баш и не блиста. Молим вас научите ме.
Драгана


Одговор:
Драга сестро, Опуштање дефинитивно нико никада никоме није препоручивао ни за шта. Здрави (па и активни) одмор – да, али не и опуштање. Не постоји здраво опуштање, а нарочито не у духовном животу.
Исто важи и за жене и за мушкарце. Оци кажу: “Послушање је прече од поста и молитве! ” И Христос је дошао да служи а не да му служе. Лекари и раслабљенима и повређенима препоручују вежбање и јачање мишиħа и костију, а за здраве нема неког посебног ограничења, осим да не повреде себе прекомерним вежбањем.
Ти ниси одабрала пустињски и усамљенички живот, веħ породични, што укључује служење један другом. Али не трговачко служење, у смислу: колико ти мени, толико и ја теби. Јер, где је трговина ту нема љубави. Служити ближњима је света дужност и задатак. Многи свети оци и мајке су се спасили тако што су служили својим ближњима, што су се жртвовали за друге, а нарочито за чланове сопственог домаħинства. Епископ и свештеник служе. Мајка и супруга такође служи Богу и својим ближњима. Уосталом, Оци кажу да се ми само преко ближњег свога или спасавамо или гинемо. Јер све заповести и сво Јеванђеље говори само и једино о нашем односу према Богу и својим ближњима.
Сигурно знаш неке молитве и црквене песме напамет. Зашто неби могла да их читаш у себи или певушиш док радиш по куħи и вршиш своју узвишену службу мајке и супруге? Онај ко ужива у опуштању излаже себе великој духовној опасности. Јер, немој да те непријатељ вара: уживање је у резултатима а не у осеħањима.
Од Бога ти помоħ и свако добро жели, о. Срба

Comments are closed.