Molitva svenarodnog pokajanja

Kajemo se prvo za sebe u svemu što zgrešismo i Reč Božju prekršismo i obraz okaljasmo, bilo laganjem ili kradenjem, bilo zlobom i pakošću, bilo razvratom ili otimanjem, bilo pijanstvom i žderanjem ili varanjem i kockanjem, bilo psovanjem i huljenjem svetinje ili klevetanjem i ogovaranjem bližnjih svojih, bilo maloverstvom ili sablažnjavanjem svojih bližnjih! Kajemo se za bezbrojne grehove svoje, znane i neznane, voljne i nevoljne, bilo slovom ili delom ili pomišlju, bilo javne ili tajne, kajemo se i molimo Boga, da nam oprosti i da zbog nas ne kazni sav narod naš i svu državu našu. Skrušeno se kajemo, oprosti nam, Gospode!

Potom, kajemo se za sve grehe onih duhovnika i sveštenika koji u čemu god zgrešiše pred Gospodom Bogom i Svetim Savom, bilo da malaksaše u veri ili u strahu Božjem; bilo da nebrižljivi biše u delu Gospodnjem ili da oslabiše u ljubavi bratskoj. Ukoliko se oni ne kaju, kajemo se mi za sve što je zlo pred Bogom u srcu, na jeziku ili u vladanju njihovom. Skrušeno se kajemo, oprosti im, Gospode!

Kajemo se za grehe onih naših narodnih prvaka i vođa, koji zaboraviše da su sveci srpski osnovali ovu državu i da je ovo sveta zemlja, i koji zaboraviše da su istaknuti za prvake i vođe jednog svetog i mučeničkog naroda, pa bez straha Božjeg i ljubavi prema narodu zloupotrebljavaše svoju vlast na narodnu privremenu nesreću, a na večnu propast i prokletstvo sebe i svoga poroda. Skrušeno se kajemo, oprosti im, Gospode!

Kajemo se za grehe onih učitelja i knjigopisaca i knjigoprevodilaca, koji omladini srpskoj pokazaše klizav put raznih belosvetskih fantazera i frazera, put bezbožan i nemoralan, koji vodi narode u krv i zločin i uništenje, na radost satane i njegovih paklenih sila. Skrušeno se kajemo, oprosti im, Gospode!

Kajemo se za grehe svih onih srpskih sinova i kćeri, koji prezreše duh i iskustvo i pamet i veru i svetinju i poštenje i dobrotu svoga naroda i primiše tuđinsku ludost i nepoštenje i svaku jeftinu robu, da time zamene čisto zlato narodno, u stotinama vatri oprobano. Skrušeno se kajemo, oprosti im, Gospode!

Kajemo se i za sve nepravde svih nepravednih sudija i kmetova, i poreznika i šumara, i zakupaca i prekupaca, uvoznika i izvoznika! Kajemo se za zlobu svih zlotvora, za poroke poročnih, za strasti strasnih, za ubistva ubica, za nasilje nasilnika, za uvrede dece prema roditeljima; kajemo se za svađe i deobe među braćom, za sve surovosti jačega nad slabijim i za sve nemilosti imućnih naspram siromašnih, i za sve banalnosti i vulgarnosti koje se mogu čuti i videti po kafanama, po pozorištima i raznim igralištima širom svete zemlje naše, pod čijom se korom skrivaju tela mnogih miliona vojnika i mučenika za Krst Časni i Slobodu Zlatnu. Skrušeno se kajemo, oprosti im, Gospode!

Kajemo se i za sve one čija je duša podeljena i čiji je karakter neutvrđen, te Svece slave, a Svece psuju, Krstu se klanjaju, a Krst psuju, post drže, a post psuju, Bogu se mole, a Boga ruže, Crkvom se hvale, a u Crkvu ne idu, Srpstvo veličaju, a Srbe cepaju, državom se ponose, a državu štete. Aj, Bože veliki, za sve njih mi Ti prinosimo skrušeno i plačno pokajanje. Ako Ti nije dovoljno pokajanje naše za braću našu, pokaj i njih, Gospode blagi. I ne dopusti, Care i Tvorče Neba i zemlje, da se bič gneva Tvoga pravednoga, kojim u ove dane biješ ohole i bezbožne, spusti na narod sluge Tvoga Svetoga Save i mučenika Tvoga Kneza Lazara. Slava Ti, Tvorče i Spasitelju naš, na vek veka. Amin.

2 komentar(a)

  1. Jeste cela istinaa.Slava Bogu

  2. To su najlepše molitve koje sam do sada citao

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.